Overgewicht bij honden hoe los je dit op?

Overgewicht bij honden

Gewicht kwijtraken kan door minder eten te geven en  meer beweging. Wij adviseren om een dieetvoeding te gebruiken bij het afvallen. Jouw hond komt dan niets tekort aan vitaminen en mineralen. Een goede dieetvoeding bevat minder vet, maar voorziet wel in alle benodigde behoefte van het lichaam.

Een afvalprogramma komt neer op; minder eten en meer bewegen.

We adviseren speciale voeding te gebruiken zoals Denkadog Hypo-Weight. Gewichtsverlies mag 1% van het gewicht per week zijn. Gemiddeld duurt het enkele maanden tot jouw hond weer op het juiste gewicht is. Dit geeft aan, dat je als verantwoordelijke voor jouw hond absoluut goed gemotiveerd moet zijn en dat ook moet blijven om het resultaat te halen.

Rekenvoorbeeld

Overgewicht – gewenste gewicht = afvallen
30 kg – 25 kg = 5 kg
Bij 1% per week van het gewicht afvallen is dan 1% van 30 kg is 0,3 kg

Tijd die nodig is om op juiste gewicht te komen = 5 kg / 0,3 kg = 16,6 weken

De werking van Hypo-Weight

Voor honden die overgewicht hebben, is er Denkadog Hypo-Weight. Denkadog Hypo-Weight bevat weinig calorieën. Door meerdere kleine porties te voeren wordt de maag van jouw hond gevuld zonder dat dit aanzet tot vetopslag. De speciale receptuur met kruidenextracten bevordert de vertering en zorgt dat jouw hond afvalt of op hetzelfde gewicht blijft. Bovendien houdt de unieke formule ook rekening met nieren, hart- en bloedvaten, door een lager eiwit- en zoutgehalte en er zijn geen kleur-, geur- en smaakstoffen toegevoegd. Met deze voeding kan jouw hond bijna evenveel eten en toch afvallen. Denkadog Hypo-Weight geeft de hond een verzadigd gevoel en voorkomt hiermee honger. De behoefte aan eten is minder. Het verzadigde gevoel is namelijk niet afhankelijk van buikvulling maar ook van wat er tussen de oren gebeurd, hormoon stimulaties en zenuw prikkelingen.

Denkadog Hypo-Weight voorkomt daarmee ook obesitas gerelateerde klachten zoals slijtage van gewrichten. Te snel afvallen is ongezond. Om gezond af te vallen mag het gewichtsverlies 1% van het gewicht per week zijn.

Overgewicht tegengaan = discipline. Je begrijpt dat het veel geduld en discipline vraagt. Dit is natuurlijk zeker de moeite waard wil je jouw hond gezond houden.

 

 

Overgewicht hond

Hoe kan een hond afvallen?

– Minder calorieën opnemen;
– Meer bewegen.

Gebruik van hulpmiddelen

– Voeding en voedingspatroon;
– Snack patroon aanpassen;
– Beweging.

Afvallen hoe doe je dat?

Overgewicht bij honden komt regelmatig voor. In West Europese landen vertonen bijna 50 % van de honden overgewicht. Net als mensen kunnen honden soms te dik zijn. Hoewel het onschuldig lijkt, veroorzaakt overwicht schade op lange termijn. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat depressiviteit ook gepaard gaat met obesitas. Overgewicht wordt steeds meer gezien als een ziekte. Het gaat niet alleen om teveel onderhuids vetweefsel. Organen, zoals lever, maag  en darmen hebben last van teveel vetcellen die de functie belemmeren. Obesitas is een extra last voor spieren en gewrichten, waardoor deze sneller slijten. Vetzucht vermindert ook het uithoudingsvermogen van jouw hond, waardoor hij nog minder beweegt en weer gemakkelijk dikker wordt. Zo ontstaat er een vicieuze cirkel. Vooral gecastreerde of gesteriliseerde honden zijn gevoelig voor overgewicht. Door de veranderde hormoonhuishouding wijzigt de energiebehoefte van deze honden en is er voer gewenst met minder calorieën. Alle reden om overgewicht te voorkomen en ook tegen te gaan.

Voeding, beweging en “mind set” zijn de pijlers van een effectief vermageringstraject. De voeding moet minder vet bevatten, maar moet wel voorzien in alle benodigde behoefte van het lichaam. Jouw hond zal het ook moeten willen eten. Denkadog heeft daar een oplossing voor.  Evenveel eten en toch afvallen. Veel honden zijn gevoeliger voor overgewicht geworden na een castratie of sterilisatie. Deze dieren zullen gebaat zijn met een voeding die minder energie bevat en die ook goed verteerbaar is. Denkadog Hypo-Weight geeft daarbij de hond toch een verzadigd gevoel en voorkomt hiermee honger, waardoor overgewicht verminderd en voorkomen wordt. Bij grote zware rassen zal er ook aandacht besteed moeten worden aan de gewrichten. Artrose ligt bij deze honden namelijk op de loer. Lees ook onze blog over gewrichten en botten.

Feiten overgewicht bij honden?

 • We spreken van overgewicht als het lichaamsgewicht meer dan 15% teveel is;
 • Gecastreerde en gesteriliseerde honden hebben twee keer zoveel kans op overgewicht;
 • Metabole en fysieke activiteit nemen af en dus er is een verminderde behoefte aan energie;
 • Gezondheidsrisico’s nemen toe.

Gezondheidsrisico’s

Kortere levensverwachting door verhoogde kans op:

– Hart aandoeningen;
– Hoge bloeddruk;
– Longproblemen;
– Gewrichtsproblemen.

Oorzaken overgewicht bij honden

 • Overdaad aan voedsel;
 • Teveel snacks;
 • Gecastreerde of gesteriliseerde honden hebben sneller last van overgewicht door de veranderde hormoonhuishouding;
 • Rassen die aanleg hebben op overgewicht: labrador retriever, golden retriever, cocker spaniel, cairn terrier, cavalier king charles, beagle, basset, shetland sheepdog, langhaar teckel, shelties, rottweilers en kruisingen;
 • Te weinig beweging.

Hoe beoordeel je overgewicht bij een hond?

Zijaanzicht hond

– Als de hond ligt moeten de ribben voelbaar zijn maar niet zichtbaar;
– Als de hond springt of zich uitrekt moeten ribben wel zichtbaar zijn.

Bovenaanzicht hond

– Er moet een taille zichtbaar zijn.

Waar is het energieverbruik van afhankelijk

 • Onderhoud van het lichaam is ongeveer 60 tot 80% van alle energie;
 • Beweging, lopen is ongeveer 10 tot 20% van alle energie;
 • Aanpassen aan hogere of lagere omgevingstemperatuur;
 • Verteren (arbeid) van de voeding ongeveer 10%;
 • Door het vaker per dag eten te geven, wordt er meer energie voor de vertering verbruikt en valt het dier gemakkelijk af.

Er zijn studies waaruit blijkt dat energie die komt uit koolhydraten minder efficiënt is dan uit vet. Tevens gaan dieren efficiënter met voer om als er minder van het voer voor handen is. Het lichaam kan toe met minder en stelt zich daar op in. Er kan dan wel een tekort aan vitaminen ontstaan.

Het verzadigde gevoel is niet alleen afhankelijk van buikvulling maar ook van wat er tussen de oren gebeurd, hormoon stimulaties en zenuw prikkelingen.

Ga nauwkeurig te werk

1. Weeg je hond en bepaal streefgewicht.
2. Bereken verschil en bepaal tijdspad.
3. Weeg de voerhoeveelheid af en verander niet.
4. Verlaag voerhoeveelheid als er veel snacks worden gegeven.
5. Geef 20 tot 60 minuten beweging per dag.
6. Reken 4 tot 10 maanden tot eindresultaat.
7. Weeg maandelijks en check het resultaat.

De beste hulp is Denkadog Hypo-Weight. Dit is ontwikkeld voor gebruiksgemak met resultaat. Dezelfde hoeveelheid geven en toch afvallen. Unieke formule houdt ook rekening met nieren en hart en bloedvaten (eiwit, zout). Er zijn geen kleur, geur en smaakstoffen toegevoegd.

Zorg er ook altijd voor dat er vers drinkwater ter beschikking staat.

Castratie heeft veel invloed op overgewicht

 • Door castratie verandert de stofwisseling van de hond. Veel honden worden dikker wanneer hun dieet niet wordt aangepast na de castratie. Denkadog Hypo-Weight is speciaal voor gecastreerde en gesteriliseerde honden.
 • Er bestaat een kans op incontinentieproblemen.
 • De castratie moet onder algehele narcose worden uitgevoerd. Dit brengt altijd een klein risico met zich mee.
 • Een castratie is onomkeerbaar.

Voordelen castratie

Teefjes
–           Worden niet meer loops.
–           Hebben minder kans op een baarmoederontsteking.

Reutjes
–           Hebben minder last van territoriumdrift.
–           Zullen minder snel weglopen om op zoek te gaan naar teefjes.
–           Worden minder fel.
–           Hebben minder kans op een voorhuidontsteking.

Volg ons ook Social Media fb-logo en Instagram logo