Gezondheid

Artrose bij honden, wat houdt dit in?

Artrose bij honden, wat houdt dit in?

Wat je moet weten over artrose bij honden

  • Je kunt artrose het beste behandelen met speciale voeding, zoals Denkadog Joints Care en een goed rust- en bewegingspatroon.
  • Artrose wordt veroorzaakt door slijtage van de gewrichten;
  • Niet alleen oude honden hebben last van artrose;
  • Oorzaken zijn overbelasting, erfelijkheid, veroudering en overgewicht.
Denkadog Joints Care

Artrose bij honden wat is dat?


Artrose is een veel voorkomende aandoening die met de juiste voeding goed ondersteund kan worden. Wat houdt artrose bij honden in? Eigenlijk is het meer een beeld  van de symptomen dan een specifieke aandoening. Door slijtage van gewrichten krijgt de hond pijn bij het bewegen. Dit valt op en kun je als eigenaar dus goed zien. Met name als je hond na het slapen moeizaam opstaat, zie je dat het pijnlijk is. We noemen dit verschijnsel “startkreupelheid”. Deze pijnlijkheid is ernstiger als in de periode ervoor inspanning was door spelen of rennen. Wanneer de gewrichten en spieren weer gebruikt worden, zie je de kreupelheid minder worden. “Hij loopt er door heen”. Artrose komt niet alleen bij oudere honden voor. Soms hebben ook jonge honden hier last van.
Artrose

Heupdysplasie wat is het?


Heupdysplasie bij honden is een erfelijke aandoening. Een hond met heupdysplasie (HD) heeft een slechte ontwikkeling van het heupgewricht. Bij heupdysplasie sluiten de kom en de kop van de heup niet goed op elkaar aan. Het kapsel is onvoldoende sterk en de kom is niet diep genoeg. De kop kan losser gaan zitten, tegen de kom aan botsen en in sommige gevallen zelfs uit de kom schieten.

Kenmerken heupdysplasie


De heupen van de hond bewegen niet soepel genoeg, waardoor dit pijn kan geven bij het bewegen. Die pijn treedt over het algemeen op wanneer de hond tussen de 6 en 18 maanden oud is. Wanneer de hond ouder wordt en last krijgt van slijtage kan hij nog meer last krijgen.

Heupdysplasie voorkomen?


Heupdysplasie bij honden is dus een erfelijke aandoening, maar er zijn echter een aantal factoren die van invloed kunnen zijn op de ontwikkeling van HD. Overgewicht bij de hond kan bijvoorbeeld zorgen voor een grotere belasting op de gewrichten en dus ook op de heupen. Ook veel traplopen en het lopen in zware grond kan HD beïnvloeden. Bovendien hebben bepaalde rassen aanleg voor HD.

Hoe behandel je heupdysplasie?


Er zijn verschillende manieren om een hond met heupdysplasie te behandelen, zoals een operatie, medicatie of fysiotherapie. Met de juiste behandeling kan een hond met heupdysplasie toch een goed en pijnloos leven leiden. Een goede voeding is hier een belangrijk onderdeel van. Denkadog Joints Care is een geschikte voeding voor honden met heupdysplasie. Deze voeding is namelijk speciaal ontwikkeld om honden met gewrichtsproblemen te ondersteunen.

Overgewicht voorkomen


Heupdysplasie is een aandoening van de heupgewrichten, waarbij het heupbot niet meer goed in de kom past. Het gaat slijten en kan na verloop van tijd voor pijn en kreupelheid zorgen. Hoe zwaarder de hond is, hoe meer de gewrichten belast worden. Voorkom dus dat je hond overgewicht krijgt en voer hem een dieet met alle voedingsstoffen die hij nodig heeft in de juiste verhoudingen. De hoeveelheid voer moet aangepast worden aan de activiteit van de hond. Op dagen dat je een lange boswandeling met hem gaat maken, zal hij meer energie verbruiken en dus ook meer voedsel behoeven. Op dagen dat hij de hele dag in zijn nest ligt, heeft hij juist minder voedsel nodig. Door hier rekening mee te houden bij het voeren kun je voorkomen dat je hond te zwaar wordt.

Oorzaken artroseArtrose kan veroorzaakt worden door een eerder trauma waardoor er op bepaalde punten overbelasting ontstaat bijvoorbeeld bij een afgescheurde knieband, maar ook bij rugletsel. Bij een aantal rassen speelt erfelijkheid een rol, zoals gevoeligheid voor heupdysplasie en elleboogdysplasie. Bij oudere dieren komt artrose door het natuurlijke verouderingsproces ook meer voor. Het kraakbeen wordt minder elastisch en beschadigingen herstellen minder goed. Gevoelige hondenrassen voor artrose zijn Retrievers, Duitse herders en de Berner Sennen.


Overgewicht


Uit onderzoek is gebleken dat ook overgewicht een belangrijke factor is bij gewrichtsproblemen. De gewrichten worden dan jarenlang overbelast. Hierdoor treedt slijtage op met artrose als gevolg. De gewrichten van de rug, heupen en ellebogen zijn dan aangedaan. Door het gewicht onder controle te houden, moet de artrose vorming afgeremd worden. De juiste voeding moet ervoor zorgen dat uw hond geen risico op overgewicht loopt. Een voorbeeld is Denkadog Hypo-Weight. Deze voeding ondersteunt honden met overgewicht of dreigend overgewicht.


Oplossing artroseArtrose is niet te genezen, maar beginnende artrose kan met behulp van de juiste voeding wel worden geremd. De veranderingen van de gewrichten zijn blijvend, maar met goede voeding merken de honden minder pijn en blijven dus langer actief. Een goede voeding is Denkadog Joints Care. De bijzonder samenstelling van dit product ondersteunt het kraakbeen en vermindert de pijn. De gewrichten kunnen de afvalstoffen van het weefsel goed afvoeren wat pijn in het gewricht voorkomt. Bij vergevorderde stadia van artrose zal een pijnstiller noodzakelijk worden. Gelukkig zijn de symptomen van artrose redelijk onder controle te houden, maar voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Een aantal zaken zijn van belang bij het voorkomen van gewrichtsproblemen:

OntstekingenDe pijn en stijfheid bij artrose ontstaan door een ontsteking in het gewricht. Dit is geen ontsteking met bacteriën. Vergelijk het met bijvoorbeeld een voetbalknie. De ontsteking kan beperkt worden met ontstekingsremmers. Dat kan levenslang zijn of alleen als de artrose opspeelt. De dierenarts kan je hierbij helpen.

Rust en beweging


Ook rust en bewegingspatronen zijn belangrijk. Geef je hond op tijd rust bij een wandeling. Voorkom overbelasting door niet te veel te spelen, te rennen en abrupte bewegingen te maken. Dit betekent meerdere keren per dag aangelijnd uitlaten. Hoe lang je dit moet volhouden, is afhankelijk van de mate van artrose en de ernst van de verschijnselen. Dit kun je het beste met de dierenarts overleggen. De beste beweging voor een hond met artrose is rechtlijnig zoals zwemmen, naast de fiets rennen en trimmen.
Volg ons op Social Media fb-logo en Instagram logo

Volgende lezen

Dalmatiër
Stress en angst bij honden, hoe ga je ermee om?

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.

Heb je nog een vraag?

Stel hem aan onze dierenarts!