Rassen

Dalmatiër

Dalmatiër

Wat mag een dalmatiër eten?


Voeding vrij van dierlijke producten, vegetarische voeding, heeft de voorkeur voor een dalmatiër. Een dalmatiër heeft kans op uraatkristallen in de urine en kan daarom het beste voeding eten zonder dierlijke eiwitten. Wij adviseren daarom Denakdog Hypo-Sensitive. Dit is een complete voeding speciaal voor de dalmatiër. Denkadog Hypo-Sensitive is ook geschikt voor honden met een gevoelig maag- en darmstelsel. Deze voeding verlicht maag- en darmproblemen.

Denkadog Hypo-Sensitive


Door deze genetische aanleg bij de dalmatiër werkt het afbraakproces van eiwitten (uricase) in het lichaam (lever en nieren) niet helemaal perfect. Hierdoor zit er vaak teveel afbraakstof uraat in de urine. Uraten zijn zouten van urinezuur. Als er bij nierfunctiestoornissen te hoge concentraties van urinezuur voorkomen, kan er kristalvorming optreden.

Voedingsadvies dalmatiër


Er is een aantal voedingsmiddelen die invloed hebben op het ontstaan van uraatkristallen. Het gaat om producten die van dieren zoals rund, lam, varken en vis afkomstig zijn. Het advies is voeding mijden waar deze stoffen in verwerkt zijn. Een vegetarische voeding is daarom goed voor een dalmatiër.

Genetische aanleg dalmatiër


De dalmatiër onderscheidt zich niet alleen wat betreft zijn uiterlijk van andere hondenrassen. Genetische aanleg waarbij er gemakkelijk stenen in de blaas voorkomen, komt vaker bij dalmatiërs voor dan bij andere honden. Als de urine verzadigt raakt met uraat zullen er steentjes ontstaan. Deze steentjes kunnen problemen geven bij het plassen. Vaak is de ochtendurine dan wit van kleur. De ontstane kristallen worden uraatkristallen genoemd.
Niet alle dalmatiër krijgen hier problemen mee. Dit is afhankelijk van meerdere factoren. De opname via de voeding van purine waaruit het uraat wordt gemaakt wisselt per hond. De hoeveelheid purine (onderdeel van eiwit) zijn wel afhankelijk van de soort voeding. Niet iedere dalmatiër krijgt dus evenveel purine binnen. En ook de hoeveelheid urine bepaald mede of er uraatkristallen kunnen ontstaan. Als er veel urine gemaakt wordt, dan klontert het uraat minder snel samen tot een kristal of steentje. Als er veel urine aanwezig is, kunnen de kristallen door verdunning gewoon uitgeplast worden. Frequent uitlaten van de hond kan ook bijdragen.
De zuurgraad (pH-waarde) van de urine is een indicator voor mogelijke problemen. Urine wordt zuurder door het gebruik van bepaalde voedingsmiddelen. Niet het eiwitgehalte van de voeding is van belang, maar de hoeveelheid purine die het eiwit bevat welke in de voeding zit. Het purinegehalte staat niet op de verpakking van hondenvoeding vermeld.

Hoeveel mag een dalmatiër eten?


Een volwassen dalmatiër mag het volgende eten:
25 kg lichaamsgewicht 255-350 g per dag
30 kg lichaamsgewicht 295-405 g per dag
40 kg lichaamsgewicht 365-500 g per dag
Meer informatie over onze voeding kun je op onze website vinden onder producten.

Weetjes over de dalmatiër?


De dalmatiër, is een hond die bekend staat om zijn witte vacht met zwarte stippen. Hij is van oorsprong afkomstig uit de Kroatische kuststreek Dalmatië. De naam is afgeleid van dalmatica, de Romeinse koningsmantel gemaakt van hermelijn. dalmatiërs zijn levendig, trouw, onafhankelijk en gemakkelijk te trainen. Het zijn actieve honden die graag buitenshuis trainen en houden van water.
Een volwassen reu weegt 25-35 kg wegen (schofthoogte 53-63 cm) en een teef 23-33 kg (schofthoogte 48-58 cm).
Volg ons op Social Media fb-logo en Instagram logo
 

Volgende lezen

Leishmania
Artrose bij honden, wat houdt dit in?

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.

Heb je nog een vraag?

Stel hem aan onze dierenarts!