Voedingsadvies

granen in hondenvoeding

granen in hondenvoeding

Granen in hondenvoeding, wat moet je weten?

  • Granen in hondenvoeding zijn goed verteerbaar;
  • Goede bron voor energie;
  • Hondenvoeding vrij van granen is anders dan hondenvoeding vrij van gluten;
  • Gluten zijn eiwitten met een bepaalde eigenschap;
  • Allergie voor dierlijke eiwitten komt vaker voor dan allergie voor gluten.

Waarom granen in hondenvoeding?


Granen zijn nodig om een gebalanceerde voeding te maken en binding en structuur van de korrel te garanderen. Daarnaast bevordert graan een optimale darmfunctie. De vezels stimuleren de darmbewegingen. De verteerbaarheid van granen is veel hoger dan de verteerbaarheid van bijvoorbeeld vlees (eiwit, vet). De verteerbaarheid van alle granen ligt heel dicht bij elkaar. Granen leveren als koolhydratenbron brandstof voor het lichaam en wordt gebruikt voor energie. Ondanks dat honden zonder koolhydraten kunnen, zijn ze een zeer goede bron voor energie. Mais en rijst zijn wenselijke ingrediënten in hondenvoeding ook vanwege de constante kwaliteit. Bovendien zijn mais en rijst vrij van gluten. Hierdoor zijn mais en rijst geschikt voor honden met een gluten overgevoeligheid. Meestal is de rijst in hondenvoer niet de kwaliteit rijst zoals die voor de humane consumptie gebruikt wordt. De kwaliteit van mais die wordt gebruikt in Denkadog voeding is wel vergelijkbaar met humane voeding.

Granen in hondenvoeding; wel of niet zinvol voor mijn hond?


Opvattingen over de meest geschikte voeding voor honden lopen sterk uiteen. De voeding zonder graan wordt steeds populairder.

Hondenvoer zonder granen


Graanvrij betekent dat er geen ingrediënten in verwerkt zijn die tot de groep van granen behoren. Tarwe, rijst, maïs, gerst, haver en rogge zijn veel gebruikte granen. Graanvrij hondenvoeding is veelal samengesteld met aardappelen, tuinbonen, linzen, bataat (zoete aardappel) en of erwten. Deze ingrediënten bevatten net zoals granen koolhydraten (zetmeel) en zijn goede energieleveranciers voor het lichaam. Een aantal niet graanproducten hebben nadelen voor de vertering bij honden. Aardappelen hebben als nadeel, dat indien er teveel (lage kwaliteit) aardappelen gebruik worden er verhoogde kans op diarree bestaat. Voor erwten en bonen geldt dat ze minder gemakkelijk verteerbaar zijn. Denk maar als je 3 dagen erwtensoep eet. Bataat heeft deze eigenschappen niet, maar komt van de andere kant van de wereld en je kan je afvragen of je dat wilt qua Co2 foodprint als er ook zeer goede koolhydraat bronnen (granen) uit eigen land beschikbaar zijn.
Wij hebben 2 graanvrije producten:
1. Grain-Free Micro-Protein is voor puppy's en volwassen honden met een voedselallergie en hulp om de diagnose te stellen.
Denkadog Grain-Free Micro-Protein
2. Grain-Free Hypo-Allergic is voor volwassen honden met een voedselallergie.
Denkadog Grain-Free Hypo-Allergic

Wat is granen- of glutenallergie?


Granen- en glutenallergie zijn termen die soms door elkaar gebruikt worden. Deze verwarring ontstaat doordat vele granen gluten (tarwe, rogge en gerst) bevatten. Graanvrij hondenvoer is altijd glutenvrij. Glutenvrij hondenvoer is niet automatisch graanvrij, omdat glutenvrij hondenvoer rijst en mais kan bevatten. Gluten zijn eiwitten die in rogge, tarwe en gerst voorkomen. Bij mensen kennen we een aandoening waarbij die personen problemen hebben met gluten. Bij honden is dat zeer zeldzaam. Overgevoeligheid voor eiwitten in vlees komt vaker voor bij honden. Graanvrij hondenvoer is altijd glutenvrij.

Glutenvrij hondenvoer minder risico op allergische reacties


Glutenvrij hondenvoer is zeer geschikt voor honden die allergisch zijn voor tarwe, rogge en/of gerst. Deze voeding is meestal speciaal ontwikkeld voor de voedselgevoelige en voedsel allergische hond.

Glutenvrije voeding van Denkadog


* Hypo Sensitive (zonder dierlijke ingrediënten / vegetarische voeding)
* Hypo Allergic (lamsvlees)
* Micro Protein (gehydroliseerde eiwitten)
* Joints Care (voor soepele gewrichten)
* Dental Care (tegen tandsteen)
* Grain-Free Hypo-Allergic (voorkomt allergische reactie)
* Grain-Free Micro-Protein (voorkomt allergische reactie)

Kunnen honden granen verteren?


Honden kunnen prima granen verteren als de granen verhit (ontsloten) worden. Dit blijkt in de praktijk maar ook onderzoek  laat dit zien. Honden zijn  prima in staat grote hoeveelheden zetmeel (graan en aardappel) te verteren.  Voorwaarde is dat zetmeel uit de ingrediënten volledig ontsloten is (ontsloten zetmeel is voor bijna 98% verteerbaar voor honden maar ook voor mensen). De bakker bakt ook zijn brood door verhitting en hiermee wordt het zetmeel ook ontsloten. Het ontsluiten van erwten of een bonen, gaat wel veel moeizamer dan uit graan of aardappel.

Vermelding op de verpakking


Voor de vermelding op de verpakkingen zijn, ondanks strenge wetgeving vanuit Europa, toch nog onduidelijkheden omtrent hetgeen in de zak zit. Een vermelding van granen op de verpakking geeft nog niet aan welke granen (tarwe, gerst, haver, rijst, sorgum, spelt, amarant, enz.) er verwerkt zijn en van welke kwaliteit deze zijn.
Voorbeeld: bij vermelding van rijst geeft dat niet aan of we te maken hebben met rijst, rijstmeel, rijstgluten of rijstzemelen. De verteerbaarheid van rijstmeel  is 90% en de verteerbaarheid van rijstzemelen is 46%. De laatste is half zo goed verteerbaar, dus ook de prijs van rijstzemelen is de helft van rijst. Maïs geeft een betere verteerbaarheid dan rijstzemelen. Tarwe geeft een betere verteerbaarheid dan haver of gerst. Mais en tarwe zijn dus de meest volledig verteerbare granen die in hondenvoeding gebruikt worden.
Graanvrije voedingen die nu trendy zijn als “grain free”, bevatten in de plaats van granen vaak aardappel (zetmeel), bataat (zoete aardappel), erwten, bonen of zelfs linzen. Ook deze ingrediënten leveren zetmeel als brandstof voor het lichaam. Ze verschillen van granen doordat de verteerbaarheid vaak minder is zoals bij erwten (denk b.v. aan erwtensoep).
Zie je nog steeds door de bomen het bos niet? Met onze kennis en ervaring helpen we je graag met het vinden van de meest geschikte voer voor jouw hond? Stuur een mailtje naar info@denkadog.nl of bel naar 073 - 7600475.
Volg ons op Social Media fb-logo en Instagram logo

Volgende lezen

Mijn hond heeft chocolade gegeten. Wat nu?
Vuurwerk en honden

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.

Heb je nog een vraag?

Stel hem aan onze dierenarts!