Algemene vragen

Vuurwerk en honden

Vuurwerk en honden

Hoe help je jouw hond door de jaarwisseling?


Tijdens de jaarwisseling kunnen alle knallen en flitsen van het vuurwerk je hond angstig maken. Honden schrikken van harde geluiden, lichtflitsen en de brandgeur van kruitdamp. Ze ervaren dit als signalen dat er iets mis is en roepen dus angst op. Deze angst kan ervoor zorgen dat je hond vlucht of zich verstopt. Hoe ga je hier het beste mee om? Hoe zorg je er voor dat vuurwerk en honden samen gaan?

Vuurwerk en honden gaan vaak niet samen, maar door de volgende tips voelt je hond zich misschien veiliger?


1. Zorg voor een veilige plek


Vaak zoeken honden zelf een plekje waar ze zich veilig voelen. Zorg ervoor dat er niet te veel veranderd in deze veilige omgeving. Je kunt de gordijnen dichtdoen en de televisie of radio aanzetten zodat je hond minder meekrijgt van wat zich er buiten afspeelt.

2. Afleiding


De televisie of radio aanzetten zorgt voor afleiding. Je kunt je hond ook afleiding geven door een bijvoorbeeld een kluif of een (voer-)speeltje te geven. Dan zijn ze minder bezig met het geknal en geflits buiten.

3. Moe maken


Maak op oudjaarsdag een extra lange wandeling met je hond op een rustige plek waar (bijna) geen vuurwerk wordt afgestoken. Je kunt ook druk met hem gaan spelen. Op deze manier maak je je hond lekker moe voor tijdens het feest.

4. Zorg voor zo min mogelijk verandering


Honden zijn gewoontedieren, dus je kunt het beste proberen zo veel mogelijk hetzelfde te houden. Je kunt je hond daarom het beste thuis laten of brengen naar een adres die al bekend is. Routine geeft honden namelijk een gevoel van controle. Als je zelf ook kalm bent en niet laat merken dat er iets aan de hand is, voelt je hond dit aan en zal hij zich ook veiliger voelen. Geef je hond aandacht als hij hierom vraagt, geef hem vooral niet meer aandacht dan normaal. Hierdoor krijgt de hond het gevoel dat er iets aan de hand is.

Denkadog Hypo-Stress Digestion


Is je hond vaker angstig of gestrest? Denkadog Hypo-Stress Digestion is een speciale voeding die angstige ondersteunt en ervoor zorgt dat ze op een natuurlijke wijze worden gekalmeerd. Lees ook onze blog over angst en stress bij honden.
Denkadog Hypo Stress-Digestion
Volg ons op Social Media fb-logo en Instagram logo

Volgende lezen

granen in hondenvoeding
Hondenrassen in Nederland

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.

Heb je nog een vraag?

Stel hem aan onze dierenarts!