Voedingsadvies

De juiste voeding een hondenleven lang

De juiste voeding een hondenleven lang
De juiste voeding een hondenleven lang levert een levenslustige kameraad op die gezond oud wordt en geen of een minimaal aan mankementen krijgt. Op het moment dat je een puppy in huis haalt, gaat er een nieuwe wereld voor je open. De fokker voorziet je van de nodige informatie voor als je thuiskomt en voor de eerste dagen in de nieuwe omgeving. Helaas, dan ben je er nog lang niet. Gelukkig zijn er altijd mensen in de buurt die wel raad weten en je kunnen helpen. Want, wie heeft nog nooit een hond gehad?  Voor jezelf heb je eigenlijk behoefte aan echt goede adviezen die ergens op gebaseerd zijn en waarmee je verder kan.
In dit stukje wil ik wat uitweiden over voeding voor je pup, maar ook voor als hij pup af is en als hij wolwassen wordt. We noemen een hond pup als hij nog geen 12 maanden oud is. Daarna tot de leeftijd van 9 jaar is hij volwassen of adult, daarna wordt een hond senior.

De juiste voeding een hondenleven lang ... pupvoer


Als  een pup een maand of 2 tot 3 oud is, zal hij zijn intrek nemen in zijn toekomstige thuis en meestal zal hij daar de enige hond zijn. Hij heeft plotseling geen broertjes, zusjes en moeder meer en moet het doen met de baasjes. Hij is nog een baby en daar moet wel rekening mee gehouden worden. Het is dus zeer belangrijk dat er zorgvuldig met hem omgegaan wordt, want juist in deze periode bepalen de indrukken die opgedaan worden heel veel van het uiteindelijke gedrag. Net zoals bij baby’s is voor de groei van het lichaam de voeding de basis. De periode van melkdrinken is achter de rug. De pup gaat leren kauwen en ruiken aan wat hij eet. Hij maakt kennis met diverse smaken en gaat wennen aan hetgeen hem voorgeschoteld wordt. Het eerste levensjaar zal hij groeien tot een volwassen hond. Belangrijk is dat er zo min mogelijk mankementen voorkomen die de groei belemmeren.
Gelukkig is eten geven van honden een stuk gemakkelijker dan van een baby. Met de juiste brokken zijn de risico’s op fouten en problemen minimaal. De voedingen die aangeboden worden in winkels moeten aan de Europese internationale richtlijn voldoen. Dit geeft min of meer wel een zekerheid dat alle noodzakelijke eiwitten, vetten, vitaminen en mineralen in voldoende mate aanwezig zijn in de voeding. Ook zijn er maxima gesteld aan een aantal ingrediënten. Fabrikanten geven een voedingsadvies zoals 2 of 3 keer per dag de voeding te verstrekken en altijd vers water ter beschikking stellen. Makkelijker kan het niet.

Wat is er zo bijzonder aan puppyvoeding?


Voor een pup is het in vergelijking met voeding van volwassen honden zeer belangrijk dat het eiwitgehalte wat hoger is. Nog veel belangrijker is dat het eiwit van goede kwaliteit moet zijn. De kwaliteit van eiwit wordt bepaald door de mix aan aminozuren waaruit het eiwit bestaat. Van de noodzakelijke aminozuren moet er in de dagelijkse voeding voldoende aanwezig zijn. Hetzelfde geldt voor vet , vetzuren en de bouwstenen. De aminozuren en de vetzuren worden door het lichaam omgezet in lichaamseigen vetten en lichaamseigen eiwitten. Hier wordt ik al een beetje technisch maar de dierenspeciaalzaak kan het goed uitleggen als je om advies vraagt. Puppyvoeding onderscheidt zich dus door een hoger eiwitgehalte en voor de grote rassen geldt dat er ook naar het kalkgehalte gekeken moet worden. Teveel kalk in de voeding voor pups van de grote rassen kan groeipijnen veroorzaken. En pup is volwassen als hij 12 maanden oud is.

De juiste voeding een hondenleven lang... volwassen hondenvoer


Na de pup periode ook wel socialisatieperiode genoemd, komt de langste periode van het leven. Dit is een periode van meerdere jaren waarin het lichaam niet meer echt hoeft te groeien. De voeding moet voorzien in energiebehoefte voor lichaamstemperatuur, functioneren van de weefsels, ademhaling , hart en beweging.  Hoe kouder de omgeving en hoe meer beweging des te meer voeding moet er opgenomen worden. Daarnaast is er eiwit nodig voor de aanmaak van haren, nagels en bloed. De energie kan het meest efficiënt gehaald worden uit vet in de voeding. Anderzijds is het ook zo dat overmaat aan vetopname in het lichaam overgewicht doet ontstaan. De hoeveelheid voeding en de samenstelling moeten afgestemd zijn op de behoefte van het lichaam.
Werkhonden en sporthonden vragen om voeding met een hoog vetgehalte.  Dit kan tot 18% gaan. Denk eraan dat snacks, dental sticks en vlees ook vet bevatten. Aanvullingen in mineralen of vitaminen  is in principe bij volledige voeding niet nodig. De wettelijk voorschriften voorzien hierin. Voor een volwassen hond geldt dus dat de eisen die het lichaam stelt aan de voeding minder ingewikkeld is dan dat voor een pup in de groei is. Echter ook hier geldt dat de ingrediënten in een voeding geen belasting mogen zijn voor het lichaam. Ze moeten enkel een bewezen bijdrage leveren. Dat klinkt raar maar er zijn genoeg voedingen in de handel waar ingrediënten in verwerkt zijn waarvan je je kan afvragen waarom het in de voeding zit. Ik noem Yucca, natuurlijke cellulos, is het bewezen dat verse groenten en veel meer eiwit zinvol voor het lichaam zijn?

De juiste voeding een hondenleven lang... senior hondenvoer


Als je hond de leeftijd van 9 jaar bereikt zal het lichaam gaan veranderen. Vanaf 9 jaar is een hond senior. Langzaam maar zeker gaan een aantal lichaamsfuncties verminderen. Dit gaat niet snel. Dit is op een gegeven moment merkbaar.
Kenmerken van ouderdom bij honden zijn:
- de ogen kunnen een grijze gloed (staar) krijgen;
- gelaten gedrag;
- stijve gewrichten;
- grijze haren verschijnen rondom de snuit;
- het gehoor wordt minder;
- wat niet altijd direct opvalt, maar langzaam ontstaat, is dat bij veel honden de nierfunctie achteruit gaat;
- bij eten van extraatjes naast de normale voeding kan er gemakkelijker diarree optreden.
Gelukkig gaan deze processen langzaam, maar het is goed om er stil bij te staan. Om het lichaam van de senior goed te ondersteunen, kan een juiste voeding samenstelling het leven aangenamer maken. Het kan zelfs het leven verlengen. Een goede voeding van een senior bevat een verlaagd zout (0,25) en verlaagd eiwit (17%) gehalte. De afbraakstoffen van eiwit zullen bij een verminderde nierfunctie de nieren sneller doen aftakelen. De hond gaat meer drinken, meer plassen en vermageren. Oudere honden dus niet teveel eiwit (vlees) geven. Verder zal de voeding licht verteerbaar moeten zijn. De maag en darmen zijn sneller van slag dan bij een jonge hond. Om de maag en darmen het gemakkelijker te maken, is het van belang enkel ingrediënten te geven die bijdragen leveren aan het lichaam.
Bij een serieuze opvolging van de juiste adviezen voor de voeding en verzorging van je hond zal je hem en jezelf een groot plezier doen. Je krijgt er veel voor terug. Een levenslustige kameraad die gezond oud wordt en geen of een minimaal aan mankementen krijgt. De dierenspeciaalzaak kan je daar perfect mee helpen.

Kwaliteit natuurlijke hondenbrokken


Er zit nog al wat verschil in de kwaliteit van diverse hondenbrokken. De goedkope supermarktmerken bevatten meestal niet voldoende voedingsstoffen en de kwaliteit van de brokken laat vaak te wensen over. Goedkope brokken kunnen vaak niet of minder goed worden opgenomen door uw hond. Hierdoor kan het zijn dat uw hond niet alle voedingsstoffen opneemt die nodig zijn voor een goede gezondheid. U kunt dan ook het beste kiezen voor een goed merk hondenbrokken.
De juiste voeding een hondenleven lang!
Lees ook:
Wanneer is jouw pup volwassen en wanneer senior?
Waarom is puppyvoer goed en noodzakelijk?
Volg ons op Social Media fb-logo en Instagram logo

Volgende lezen

Tandenpoetsen bij honden
Vacht- en huidproblemen bij je hond

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.

Heb je nog een vraag?

Stel hem aan onze dierenarts!