Tandenpoetsen bij honden
Honden hebben vaker gebitsproblemen dan de meeste denken. Gebitsproblemen behoren tot de meest voorkomende aandoeningen bij honden. Tandenpoetsen bij honden is daarom zeker belangrijk. Het is een misverstand dat het normaal is wanneer een hond een slechte adem heeft. 1 op de 4 honden heeft last van een slechte adem. Dit is in veel gevallen een aanwijzing voor een gebitsprobleem. Een onfrisse adem kan veroorzaakt worden door achtergebleven etensresten of het soort eten (pens bijvoorbeeld), maar dan is de geur ook snel weer weg. Is de slechte adem chronisch, dan kan dit het gevolg zijn van ontstoken tandvlees. Het is daarom belangrijk om het gebit van jouw huisdier dagelijks te verzorgen en regelmatig te (laten) controleren. Met de juiste verzorging kun je gebitsproblemen bij de hond voorkomen.
Tandproblemen eenvoudig oplossen met voeding
De 7 voordelen van Denkadog Dental Care
- Gaat de aangroei van tandsteen tegen.
- Verrijkt met natrium tripolyfosfaat, waardoor de kalk wat in het speeksel zit niet blijft kleven en er geen tandsteen wordt gevormd.
- De visolie in de voeding werkt ontstekingsremmend.
- Verhelpt een slechte adem.
- Helpt om een gezond en fris gebit te houden.
- De kleine krokante brokjes bevorderen een fris en gezond gebit.
- Jouw hond kauwt zijn tanden vanzelf (beter) schoon.
- Meer weten over de samenstelling...
Voor wie? Voor volwassen honden met gebitsproblemen of honden die hier gevoelig voor zijn.
Waarom? Helpt om een gezond en fris gebit te houden. Voorkomt en vermindert tandsteen en bacteriegroei.
Voordelen? Bevordert een schoon gebit en een frisse adem.
Om een optimaal resultaat te bereiken is het goed om het gebit van jouw hond regelmatig te poetsen.
Hoe voorkom of vertraag je dat jouw hond last heeft van zijn gebit?
Wanneer je het gebit van de hond niet goed verzorgt, kan dit leiden tot tandplak en tandvleesontstekingen en in het ergste geval tot uitvallende tanden. De vorming van tandsteen kan ervoor zorgen dat jouw hond last van het gebit krijgt. Gebitsproblemen worden met name veroorzaakt door tandplak dat al na 24 uur wordt omgezet in tandsteen. Het bestaat uit voedselresten, slijm en bacteriën. Tandplak is een nauwelijks zichtbaar laagje dat zich voortdurend op de tanden vormt. Wanneer dit niet wordt verwijderd, verkalkt tandplak binnen 24 uur naar tandsteen. Door tandplak en tandsteen wordt het slijmvlies rond tanden en kiezen aangetast. Ten gevolge hiervan kunnen tanden en kiezen losraken en uitvallen.
Bacteriën kunnen elders in het lichaam ontstekingen veroorzaken (nieren, lever en hartkleppen). Bacteriën van tandplak kunnen bij een ontsteking van het tandvlees via de bloedbaan naar bijvoorbeeld het hart en de nieren gaan. De bacteriën van het gebit kunnen hierdoor een ontsteking van de hartklep of afwijken in de nieren veroorzaken. Een verwaarloosd gebit kan ernstige gevolgen hebben. Dit is vaak herkenbaar aan nare geur uit de bek. Zonder ingrijpen kunnen de bacteriën die zich in de bek vormen ook ontstekingen aan nieren, lever en hart veroorzaken.
Omdat aanpak gericht is tegen de vorming van tandsteen, is het belangrijk dat aanhechting op het tandoppervlakte moeilijk wordt. Bij regelmatige verwijdering van dit dunne laagje wordt de aanhechting voorkomen. Tandplak gaat gepaard met bacteriegroei in de bek en kan op den duur leiden tot pijnlijke ontstekingen.
Heeft je hond toch veel last van tandsteen dan kan dit worden verwijderd door de dierenarts. Deze zal onder narcose een gebitsreiniging uitvoeren.
Schone tanden in 10 stappen
-
- Kies een vast tijdstip: bijvoorbeeld tandenpoetsen na het avondrondje.
- Pak de snuit voorzichtig vast.
- Hierna moet de bek open.
- Pak de kaak vast en bekijk de tanden door de lip op te tillen.
- Nu kun je de tandenpoetsen met de speciale hondentandenborstel.
- Wrijf de tanden vanuit de mondhoeken naar voren schoon.
- Voor de rust tijdens het poetsen kun je met de handpalm de oren strelen.
- Masseer zachtjes de tanden.
- Als je klaar bent beloon je de hond.
- Het beste resultaat behaal je door dit iedere dag te herhalen.
Ervaringen met Denkadog Dental Care en tandenpoetsen bij honden
Stafford bull terrier Ziggy
Ziggy een stafford bull terrier van 3,5 jaar ontwikkelt tandsteen (kalkaanslag) op de haaktanden. Ziggy krijgt het advies tanden te gaan poetsen met een kousje om de vinger in combinatie met Denkadog Dental Care voeding. De Dental Finger voorkomt tandaanslag doordat het oppervlakte van de tanden glad blijft en de voeding neemt het kalk dat in het speeksel zit mee de maag en darmen in, zodat het geen tandsteen kan vormen.
Teckel Hummer
Hummer een gecastreerde teckel van 8 jaar stinkt uit zijn bek. Er is veel tandsteen aanwezig. Het advies van de dierenarts is behandeling bij de kliniek. Daarna mag hij Denkadog Dental Care eten en wordt zijn gebit minimaal 2 x per week met de Dental Finger en gebitsreiniger schoon gehouden.
Boomer Bert
Bert is een gecastreerde boomer van 7,5 jaar. De tanden zitten aan elkaar door tandsteen. Hij stinkt uit zijn bekje. Advies van de dierenarts is een gebitsbehandeling. Hierna poetsen met de Dental Finger in combinatie met de gebitsreiniger om herhaling te voorkomen. Dit alles in combinatie met de Denkadog Dental Care voeding.
Friese Stabij Pom
Pom een friese stabij van 7 jaar is gelukkig en doet het goed. Wel ontstaat er een tandsteen op de haaktanden. Dit is nog wel weg te poetsen met de Dental Finger en gebitsreiniger.
Boomer Pepsi
Pepsi is een schattige Boomer van 6 kg en 4 jaar oud. Ze heeft tandsteen aan de haaktanden. Ze krijgt nu een dental stick, maar dat werkt blijkbaar niet. De kauwbotten zoals dental stick werken alleen op de kiezen. Nu is het advies om te gaan poetsen met Dental Finger en ook de voeding Denkadog Dental Care geven. De dierenarts geeft nog als tip om in de gaten te houden dat ze niet te zwaar wordt door de Dental Sticks.
Tandenpoetsen bij honden is dus zeker belangrijk en een kleine moeite.
Advies van de dierenarts
Poets de tanden van jouw hond om te voorkomen dat tandsteen kan aanhechten. Heeft jouw hond veel last van tandplak en tandsteen geef dan onze speciale voeding.
Kauwbotten werken alleen op de kiezen. Het is belangrijk het gebit van de hond goed te verzorgen en regelmatig te controleren.
Lees ook: Hoe verzorg je het gebit bij jouw hond?
Volg ons op Social Media en
Laat een reactie achter
Deze site wordt beschermd door hCaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van hCaptcha zijn van toepassing.