Puppy

Waar moet je bij pasgeboren pups op letten?

Waar moet je bij pasgeboren pups op letten?

Waar moet je bij pasgeboren pups op letten en wat moet je weten?

  • Pups hebben veel moedermelk nodig. Kunstmatige melk kan ook een oplossing bieden;
  • Na 2 weken gaan de ogen open;
  • Geef een pup genoeg rust;
  • Houdt pups goed warm;
  • Houdt het gewicht in de gaten, een pup moet iedere dag aankomen.

Pasgeboren pups, waar let je op?


Gedurende de eerste weken van hun leven worden de pups verzorgd door hun moeder. Ze zijn volledig afhankelijk van haar. Pups kunnen zichzelf nog niet warm en schoon houden en ze hebben hulp nodig om te ontlasten en te plassen.

Drinken


De pups moeten meteen na de geboorte gaan drinken. Ze zijn dan nog niet eens droog. Door het drinken worden weer weeën opgewekt en zal de geboorte verder gaan. De meeste pups kunnen de tepels goed vinden, maar soms hebben ze wat hulp nodig.
Gedurende de eerste twee dagen nemen pups uit moedermelk antistoffen tegen verschillende ziekten op. Daarna kunnen de antistoffen niet meer door de darmen van de pup opgenomen worden, maar is de melk natuurlijk wel heel belangrijk voor de voedingsstoffen.
Pups drinken elke 2-3 uur bij de moeder en moeder likt daarna hun achterste om ze te laten plassen en ontlasten.

Ogen en oren


Tot een leeftijd van 10 - 14 dagen oud kunnen ze nog niet horen en zien. Als na deze periode oogjes nog niet open zijn, neem dan contact op met uw dierenarts. In deze periode kunnen ze wel goed ruiken en contact met mensen is nu al belangrijk om ze aan mensen te laten wennen. Pak ze echter niet te vaak op. Rust is erg belangrijk in deze fase.

Gedrag


Gezonde, tevreden pups slapen en drinken. Als ze piepend rondkruipen, duidt dit meestal op een probleem. Ze kunnen honger hebben of het te warm of te koud hebben. Als de pups door de moeder niet warm gehouden worden biedt een warmtelamp uitkomst. De eerste 4-5 dagen is een temperatuur van rond de 26 tot 28 graden het beste, geleidelijk dalend tot 26 graden in de 2e week, 23-26 graden in de 3e week en 23 graden in de 4e week. Ook kan de teef het vergeten ze te likken en ze zo dus niet helpen met plassen en ontlasten. Neem in dit geval ook contact op met jouw dierenarts.

Gewicht


Pups moeten elke dag aankomen. De ene dag meer dan de andere keer. Pups die goed in de gaten gehouden moeten worden, zijn degenen met een laag geboortegewicht of pups die afvallen na de geboorte. Het is daarom verstandig de pups meteen na de geboorte te wegen en na 12 uur nogmaals. Daarna kun je de pups elke dag op hetzelfde tijdstip wegen. Na 4 weken kun je ze wekelijks gaan wegen.

Bijvoeren met kunstmatige melk


Als de pups niet genoeg groeien of zelfs afvallen moeten zij bijgevoerd worden met kunst melk. Op de verpakking staat hoeveel de pups voor die leeftijd en gewicht mogen krijgen. Het spuitje kun je in de bek doen. Het is verstandig om dit al voor de geboorte in huis te hebben, zodat ook 's nachts of in het weekend begonnen kan worden met bijvoeren.
Het bijvoeren van het complete nest is ook nodig als maar één of twee pups problemen hebben. De grotere pups drinken alle moedermelk en de kleine krijgen minder.
Wanneer de pups het nest verlaten, is het belangrijk dat ze de goede voeding krijgen. Wij adviseren Denkadog Pup Junior Croc.
Lees onze blog "Waarom is puppyvoer goed en noodzakelijk?" voor meer informatie.
Denkadog Pup Junior Croc
 
Volg ons op Social Media fb-logo en Instagram logo

Volgende lezen

Het ideale voedingsschema voor je puppy
Mijn hond heeft chocolade gegeten. Wat nu?

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.

Heb je nog een vraag?

Stel hem aan onze dierenarts!