Voedingsadvies

Welk hondenvoer moet ik kiezen?

Welk hondenvoer moet ik kiezen?

Welk hondenvoer moet ik kiezen voor mijn hond?


De juiste keuze welk hondenvoer je met kiezen voor jouw hond kan lastig zijn. Vaak neem je de voeding van de fokker over als je een pup koopt. Het is verstandig om toch zelf goed na te gaan waarom je een bepaalde voeding kiest. Het is immers de basis voor de gezondheid van jouw nieuwe huisgenoot. Wanneer je de verkeerde voeding geeft, kan dat voor allerlei problemen zorgen. Diarree, overgewicht, een slechte vacht en zelfs een slecht humeur kunnen door verkeerde keuze van voeding een gevolg zijn. Om ervoor te zorgen dat jouw hond alles binnenkrijgt wat hij nodig heeft, moet je de hondenvoeding afstemmen op de levensfase waarin jouw hond zich verkeert. Een puppy heeft andere behoefte dan een volwassen hond en dat zelfde geldt voor een oudere hond. 
Wij helpen je graag bij de keuze welk hondenvoer je moet kiezen. Welke voeding past bij jouw hond?

Welk hondenvoer moet ik kiezen?


Welk hondenvoer moet ik kiezen? Stel jezelf de volgende vragen:

    • Wat is de leeftijd van mijn hond?
    • Is het een complete voeding?
    • Welke vorm wil ik geven (bijvoorbeeld brokken of vers vlees)?

Wat zijn de eigenschappen van goed hondenvoer?

  • Vlees als belangrijke eiwitbron;
  • Granen;
  • Laag zoutgehalte;
  • Geen toevoegingen.
Deze eigenschappen zijn dus belangrijk bij de keuze welk hondenvoer moet ik kiezen.

Vlees als belangrijke eiwitbron


Dierlijke eiwitten bevatten de meest optimale hoeveelheid aminozuren, wat bevorderlijk is voor onder andere het immuunsysteem van de hond, de spieropbouw en de cel vernieuwing. Vlees is dus nodig in de voeding voor de hond. Echter is de kwaliteit van het vlees ook erg belangrijk.

Granen


Er bestaan brokken met granen en zonder granen. De meeste hondenbrokken bevatten granen. De granen (tarwe, gerst, rogge, rijst, mais) in hondenbrokken zijn een bron van energie voor jouw hond.
Er zijn nogal wat fabels over de vraag of granen nu wel of niet goed zijn voor honden. Ze worden gezien als vulmiddel. Honden hebben een volledige voeding nodig. Granen vormen een essentieel onderdeel van de voeding als bron van energie. Ze leveren vezels voor de werking van de darmen. Granen zijn een goede bron van koolhydraten. Honden zijn zeer goed in staat veel zetmeel en koolhydraten volledig te verteren. Onze honden zijn geen wolven. Vijftienduizend jaar geleden zijn ze naar het leefpatroon van mensen toe gegroeid. Met de huidige voeding, hygiëne en medische zorg verhoogde de levensverwachting enorm. Ze worden steeds ouder en blijven gezond. Dankzij de huidige kennis van voeding en medische zorg. Voor een sommige honden van een enkel ras (bv Ierse Setter) kunnen de in granen voorkomende gluten maag-/darmproblemen geven. Denkadog Hypo Sensitive en Denkadog Hypo Allergic zijn glutenvrije voedingen.

Laag zoutgehalte


Zout is een belangrijk ingrediënt in de voeding van jouw hond. Teveel zout kan leiden tot allerlei gezondheidsproblemen, waaronder een te hoge bloeddruk, hartproblemen en/of nierproblemen.

Geen toevoegingen


Dat wil zeggen, geen chemische kleur, geur- en smaakstoffen. Deze zijn niet gezond en bovendien heeft uw hond deze helemaal niet nodig. Goede voeding kan ook gemaakt worden zonder chemische anti oxidanten zoals BHT en BHA.

Bepalen of je de goede voeding hebt?


Voor het juiste voer voor je hond zijn een paar aspecten van belang. Wat oordeel je over je hond?
  • Heeft je hond een glimmende vacht?
  • Is de ontlasting van je hond goed?
  • Is hij vaak ziek of is het een gezonde hond?
  • Heeft hij veel jeuk, is hij mager of stinkt hij?
Je kunt alles eigenlijk aflezen. Als je hond er goed en gezond uitziet, doet hij het gewoon goed op het huidige voer. Als je hond vaker gezondheidsklachten heeft en niet goed in zijn vel zit, is het overstappen op een andere voeding de eerste stap. Doe dit langzaam, waardoor je hond langzaam kan wennen aan het nieuwe voer. Dit andere voer zal je dan minimaal 6 weken moeten geven om een ​​juist oordeel te kunnen geven. Let daarbij goed op zijn ontlasting. Is dit dikker of dunner? Wel van belang is de hoeveelheid water die gedronken en geplast wordt. Veel plassen kan veroorzaakt worden door veel zout in de voeding. Te veel zout in de voeding is belastend voor de nieren en dus ongezond. Oudere honden gaan al snel meer plassen op een slechtere voeding. Wanneer de voeding goed aanslaat, zal dit vaak ook merkbaar zijn aan de energie van jouw hond en aan zijn vacht. Natuurlijk is het ook van belang dat de hond is het eten op eet.
Op onze website vind je de voedingswijzer. Hier kun je eenvoudig bepalen wat de juiste voeding voor jouw hond is.

Welke hondenvoeding is nu het meest geschikt voor jouw hond en welke moet ik dan kiezen?


Natuurlijk wil je het beste voor jouw hond, maar het moet bij jezelf passen. Geld en gemak spelen hierbij ook een rol. Vers vlees of diepvriesvoer is bijvoorbeeld bewerkelijker en kostbaarder dan droge brokken. Maar of je bijvoorbeeld het vlees voor je hond naast je eigen stukje kaas in dezelfde koelkast wil hebben liggen? De volgende 3 factoren zijn belangrijk:

  1. De voeding moet alle behoefte van jouw pup, volwassen hond of senior hond volledig dekken. Volledige voeding (er staat dan "volledig hondenvoer" of "volledig diervoeder" op de verpakking) voldoet aan de wettelijke eisen.
  2. Welke vorm wil je geven? Dit kunnen bijvoorbeeld droge brokken in krokante of geperste vorm zijn, diepvries, blikvoeding of zelf klaarmaken van rauw vlees en groenten.
  3. Worden er speciale eisen aan de voeding gesteld i.v.m. een rashond of doe je veel aan sport met de hond?

Droge brokken


Dit zijn brokjes die zijn gemaakt met als basis ingrediënt granen, aardappel, erwten of zoete aardappel. De droge brokken kunnen in principe van allerlei groenten gemaakt worden. Hieraan wordt dan vlees van vleesmeel, oliën, vetten, vitaminen en mineralen aan toegevoegd. Tezamen vormen ze een brokje. Droge brokken zijn er in 2 varianten. De geperste brok (pellet) en de krokante van geëxtrudeerde brok (croc). De manier van productie is van invloed op de verteerbaarheid van de voeding. Het voordeel van droge brokken is dat ze eenvoudig te bewaren zijn buiten vriezer en koelkast. Bovendien zijn ze prijstechnisch interessant en zijn constant van kwaliteit.

Wat is het voordeel van hondenbrokken?


Veel mensen vragen zich af wat de voordelen zijn van hondenbrokken in tegenstelling tot alleen vlees.
Voordelen van hondenbrokken:
  • volledige en goede voeding;
  • veilig;
  • lang houdbaar;
  • gemakkelijk;
  • voor iedere hond een gepaste variant;
  • kwaliteit gecontroleerd en stabiel;
  • het biedt verlichting bij gezondheidsproblemen.
Er is nog al wat verschil in de kwaliteit van diverse hondenbrokken. De kwaliteit van hondenbrokken is meestal direct gerelateerd aan de prijs. De goedkope supermarktmerken bevatten meestal niet voldoende voedingsstoffen en de kwaliteit van de brokken laat vaak te wensen over. Goedkope brokken kunnen vaak niet of minder goed worden opgenomen door je hond. Hierdoor kan het zijn dat je hond niet alle voedingsstoffen opneemt die nodig zijn voor een goede gezondheid. Zorg er wel voor dat je hond voldoende water beschikbaar heeft. Brokken bevatten relatief weinig water in tegenstelling tot vlees en blikvoeding.
De voeding voor je hond moet je kiezen op basis van leeftijd. Puppy's hebben andere behoeften dan een senior hond. Met de juiste keuze zorg je ervoor dat je hond de juiste en voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Er zijn speciale hondenbrokken voor pups, volwassen honden en oudere honden verkrijgbaar. Heeft jouw hond gezondheidsklachten? Dan kunt je hier de voeding op afstemmen. Zo is er speciaal voer voor honden met stijve gewrichten, hondenvoeding voor een mooie vacht, hondenvoer voor een hond met een allergie.
Welk hondenvoer moet ik mijn hond kiezen?

Diepvriesproducten


Er zijn ook producten op de markt die in de vriezer bewaard moeten worden. Deze producten worden na productie ingevroren. Het idee bestaat vaak dat er enkel vlees is toegevoegd. Echter de "volledige diepvries" voeders vermelden ook granen en groente. Andere producten bestaan ​​uit ingevroren vlees. Hier zijn wel vitaminen en mineralen toegevoegd om de behoefte volledig te dekken. Diepvriesproducten vinden honden vaak heel lekker. Diepvriesproducten bevatten veel vocht (70%) en er moet dan ook veel van gegeven worden. Dat maakt het per saldo een kostbare voeding. De kwaliteit is wel constant en betrouwbaar. Let wel op dat het niet lang bij bewaard mag worden.

Blikvoer


De ingrediënten van alle producten moeten wettelijk op het etiket worden geplaatst. Blikvoeding vinden honden vaak ook lekker. Ook blikvoeding bevat veel water en er moet dus meer van gegeven worden dan van droog voeding. Blikvoeding is betrouwbaar van constante kwaliteit.

Welke hondenvoeding moet je kiezen als jouw hond gezondheidsklachten heeft?


Wanneer je hond gezondheidsproblemen heeft, kun je deze verminderen of zelfs helemaal wegnemen door het geven van speciale hondenvoeding. Heeft jouw hond klachten dan is het eenvoudig hier de voeding op af te stemmen. Zo is er speciale hondenvoeding verkrijgbaar voor onder andere honden met artrose of stijve gewrichten, honden met overgewicht, onrustige of angstige honden, honden met allergische reacties en moeilijke eters. De superior producten van Denkadog zijn speciaal ontwikkeld om extra ondersteuning te bieden bij diverse klachten.
Je kunt alles eigenlijk aflezen. Als je hond er goed en gezond uitziet, doet hij het gewoon goed op het huidige voer. Als je hond vaker gezondheidsklachten heeft en niet goed in zijn vel zit, is het overstappen op een andere voeding de eerste stap. Doe dit langzaam, waardoor je hond langzaam kan wennen aan het nieuwe voer. Dit andere voer zal je dan minimaal 6 weken moeten geven om een ​​juist oordeel te kunnen geven. Let daarbij goed op zijn ontlasting. Is dit dikker of dunner? Wel van belang is de hoeveelheid water die gedronken en geplast wordt. Veel plassen kan veroorzaakt worden door veel zout in de voeding. Te veel zout in de voeding is belastend voor de nieren en dus ongezond. Oudere honden gaan al snel meer plassen op een slechtere voeding. Wanneer de voeding goed aanslaat, zal dit vaak ook merkbaar zijn aan de energie van jouw hond en aan zijn vacht. Natuurlijk is het ook van belang dat de hond is het eten op eet.
Op onze website vind je de voedingswijzer. Hier kun je eenvoudig bepalen wat de juiste voeding voor jouw hond is.

Soorten hondenbrokken


Soorten hondenbrokken:
- Geperst
- Geëxtrudeerde is geëxpandeerd
Wat is het verschil tussen deze 2 verschillende bereidingswijze van hondenvoer?

Geperst hondenvoer


Geperst hondenvoer wordt geperst op lagere temperaturen dan de andere soorten brokken (koud geperst tot 70 graden). Doordat het vervaardigd is op lage temperatuur kan er alleen gebruik worden gemaakt van vleesmeel (geen vers vlees). De brok valt uiteen in de maag en zakt naar de bodem waar het vocht dan boven staat. De maagspieren zorgen voor vermenging.

Geëxtrudeerde hondenvoer


Geëxtrudeerde hondenvoer wordt op een hogere temperatuur dan geperste brokken gemaakt (120 graden). De brokken in de maag nemen maagsap op en vullen de maag gelijkmatig. Ook hier zorgen de maagspieren voor vermenging. Het wordt bereid met vleesmeel van vers vlees of een beetje vers vlees (maximaal 5%).

Voor- en nadelen geperst en/of geëxtrudeerd hondenvoer


Het extruderen is nodig om het zetmeel in de granen verteerbaar te maken voor de darmen. We noemen dit ontsluiten. Dit gebeurt bijvoorbeeld ook bij het bakken van brood. De granen die worden gebruikt in geperste brokken worden vooraf ingesteld aan het productieproces van de brokken, ontsloten en apart toegevoegd. Bij extrusie gebeurt het ontsluiten tijdens de productie van de brokjes. Een punt van het geëxtrudeerde voer is dat in de brokken lucht aanwezig en dus groter worden qua volume dan geperste brokken. Daarom kunnen er meer geperste brokken in een zak. Voor het wel of niet ontstaan ​​van een maagkanteling heeft geen van de twee voedingen de voorkeur.
De krokante brokken hebben over het algemeen minder kwaliteitsverlies bij productie dan geperste brokken. (onderzoek Wageningen universiteit 2009). De verteerbaarheid van zetmeel (koolhydraten: tarwe, mais, rijst, gerst) is hoger bij krokante brokken dan geperste brokken.

Wat voor soort brokken zijn de brokken van Denkadog?


Denkadog heeft een groot assortiment in krokante brokken (croc vorm = geëxtrudeerde brokken). We hoeven dan geen stoffen ("lijmmiddelen") toe te voegen om het brokje bij elkaar te houden.
De geperste brokken in het assortiment van Denkadog zijn:
- Denkadog Cold Pressed Energie
- Denkadog Cold Pressed Beef

Cold Pressed BeefDenkadog Cold Pressed Energy

Welk hondenvoer moet ik kiezen; nat voer?


Nat voer, oftewel vlees uit blik, gaat er bij de meeste honden wel goed in. Bij nat voer hoeft een hond eigenlijk niet te kauwen. Houd er rekening mee dat er sneller tandsteen kan ontstaan. Als je nat voer geeft, is het dus van belang om regelmatig af te wisselen met brokken. Door het hoge vochtgehalte is nat voer erg gevoelig voor bederf. Wanneer de verpakking wordt geopend, kan de voeding slechts kort worden bewaard.

Welk hondenvoer moet ik kiezen; vers vlees?


De meeste honden zijn gek op vers vlees. Het is alleen erg lastig om de controle te houden over de kwaliteit van het vlees. Dat is afhankelijk van waar je het vlees aanschaft, welk soort vlees het is en waar het gecontroleerd is. Wanneer je alleen vers vlees geeft, kan het dieet van jouw hond al snel te eenzijdig worden. Hierdoor kan het zijn dat ze bepaalde voedingsstoffen niet van te weinig binnenkrijgen. Daarnaast vraagt ​​het i.v.m. bederf extra zorg.
Het is raadzaam om de soorten hondenvoeding van jouw hond niet te sterk af te wisselen. Wanneer je eerst een hele week alleen brokken voert en vervolgens een hele week vers vlees, is de kans groot dat je hond diarree krijgt.Het is natuurlijk afhankelijk van jouw hond, maar in de meeste gevallen kunt u vlees met brokken prima combineren. Geef dan bij voorkeur elke maaltijd een beetje van beide. Op die manier heeft jouw hond variatie en zorgen de brokken dat hij alles binnenkrijgt wat hij nodig heeft.

Welk hondenvoer moet ik kiezen; natuurlijk hondenvoer?


Tegenwoordig zijn we bewust van onze voeding. We willen weten wat we eten en waar het vandaan komt. Voor huisdiereigenaren is het wat en waarom van de voeding voor hun huisdier ook van grote waarde. Denkadog biedt jouw hond een natuurlijke hondenvoeding. Denkadog natuurlijke hondenvoeding is ontwikkeld met dierenartsen en nutritionisten uit liefde voor het dier en op bewezen wetenschappelijke principes. Smakelijk en van natuurlijke oorsprong. Met natuurlijke hondenvoeding kun je jouw hond op een verantwoorde manier verwennen. Denkadog voeding is gemaakt van 100% natuurlijke grondstoffen van hoge kwaliteit en zonder toevoegingen van kunstmatige conserveringsmiddelen van kleur, geur en smaakstoffen. Het lage eiwit- en zoutgehalte in Denkadog draagt ​​bij het behoud van de nier, hart en lever functie. Een overdaad aan eiwit en zout kan versnelde weefsels van de procedures zoals nier en hart verzameld. Op oudere leeftijd is een hoog eiwitpercentage in de voeding zelfs slecht.

Welk hondenvoer moet ik kiezen; vegetarisch hondenvoer?


Veel hondenliefhebbers hebben een persoonlijk dilemma op het gebied van hondenvoer. Zelf hebben ze als veganist bewust gekozen om af te zien van vlees. Deze keuze kan ook gemaakt worden voor de honden die ze hebben.
Er zijn ook andere redenen waarom het voor de hond beter is om geen vlees te eten. Wanneer honden moeite hebben om de betreffende producten af ​​te breken, kan het raadzaam om over te stappen op een vegetarische voeding. Wanneer jouw hond allergisch is voor bepaalde oorzaak is dit een mooie oplossing. Denkadog Hypo-Sensitive is een complete vegetarische voeding voor volwassen honden en is gecertificeerd door de European Vegetarian Union.
Volg ons op Social Media fb-logo en Instagram logo

Volgende lezen

Hoe verzorg je het gebit bij jouw hond?

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.

Heb je nog een vraag?

Stel hem aan onze dierenarts!