Gezondheid

Hoe verzorg je het gebit bij jouw hond?

Hoe verzorg je het gebit bij jouw hond?

Hoe verzorg je het gebit bij jouw hond en wat moet je weten over gebitsverzorging bij honden?

  • Dental Care voeding helpt aangroei van tandsteen voorkomen en een slechte adem.
  • De grootste veroorzaker van gebitsproblemen is tandplak dat na 24 uur wordt omgezet in tandsteen.
  • Je kunt op 4 manieren het gebit verzorgen: tandenpoetsen, flostouw, kluiven en voeding. Tandenpoetsen is de meest effectieve manier van gebitsverzorging.
  • Een slechte adem is vaak het resultaat van een slecht gebit.
  • Tandsteen moet door een dierenarts worden verwijderd onder narcose, probeer dit dus te voorkomen!

Hoe verzorg je het gebit bij jouw hond?


Gebitsverzorging bij honden is belangrijk. Honden hebben vaker gebitsproblemen dan de meeste mensen denken. Gebitsproblemen worden met name veroorzaakt door tandplak dat al na 24 uur wordt omgezet in tandsteen. De vorming van tandsteen kan ervoor zorgen dat je huisdier last van het gebit krijgt.
Een verwaarloosd gebit kan ernstige gevolgen hebben. Wanneer je het gebit van de hond niet goed verzorgt, kan dit leiden tot tandplak en tandvleesontstekingen en in het ergste geval tot uitvallende tanden. Dit is vaak herkenbaar aan nare geur uit de bek. Zonder ingrijpen kunnen de bacteriën die zich in de bek vormen ook ontstekingen aan nieren, lever en hart veroorzaken. Gebitsproblemen behoren tot de meest voorkomende aandoeningen bij honden.
Dental care

Hoe voorkom je dat jouw hond last krijgt van zijn gebit?


Hoe verzorg je het gebit bij jouw hond? Last van het gebit wordt met name veroorzaakt door tandplak. Tandplak is een nauwelijks zichtbaar laagje dat zich voortdurend op de tanden vormt. Het bestaat uit voedselresten, slijm en bacteriën. Wanneer het niet verwijderd wordt, verkalkt tandplak binnen 24 uur naar tandsteen. Omdat aanpak gericht is tegen de vorming van tandsteen, is het belangrijk dat aanhechting op het tandoppervlakte moeilijk wordt. Bij regelmatige verwijdering van dit dunne laagje wordt de aanhechting voorkomen. Tandplak gaat gepaard met bacteriegroei in de bek en kan op den duur leiden tot pijnlijke ontstekingen. Tandsteen kan verwijderd worden door de dierenarts die onder narcose een gebitsreiniging kan uitvoeren. Voor honden wordt geadviseerd 1 tot 2 keer per week de tanden te poetsen om te voorkomen dat tandsteen kan aanhechten. Net zoals het voor u belangrijk is regelmatig naar de tandarts te gaan, is het belangrijk het gebit van de hond goed te verzorgen en regelmatig te controleren. Met de juiste verzorging kun je gebitsproblemen bij de hond voorkomen. Voorkomen is nog altijd beter dan genezen.

Slechte adem


1 op de 4 honden heeft last van een slechte adem. Een onfrisse adem kan veroorzaakt worden door achtergebleven etensresten of het soort eten (pens bijvoorbeeld), maar dan is de geur ook snel weer weg. Is de slechte adem chronisch, dan kan dit het gevolg zijn van ontstoken tandvlees.

Gebitscontrole


Naarmate je hond ouder wordt, groeit ook de kans op het ontstaan van tandvleesproblemen. 4 van de 5 honden ouder dan 3 jaar hebben gebitsproblemen. Een slecht gebit wordt vaak gekenmerkt door een slechte adem en ook de hond die het vervelend vindt als er aan zijn snuit gezeten wordt. Met name honden van de kleine rassen zijn gevoeliger. Bij deze honden moet je echt goed controleren. Toch denkt het merendeel van de mensen dat het gebit van hun hond gezond is. Je dierenarts kan een uitgebreide controle doen. Ook als je hond een gezond gebit heeft, adviseren wij een jaarlijks routineonderzoek van zijn gebit door een professional. Vaak heeft de dierenarts in de maand februari een actie, omdat dit de maand van het gebit is.

Gebitsverzorging bij honden


Er zijn vier manieren om het gebit van honden te verzorgen:
1. tandenpoetsen
2. flostouw
3. kluiven
4. voeding (Denkadog Dental Care)

Tandenpoetsen


Wen jouw hond er meteen aan door regelmatig (minimaal 1 x week) zijn tanden te poetsen. Bij het spelen kan je hem eraan wennen dat het normaal is dat je aan zijn tanden komt. Hoe later je hier mee begint hoe moeilijker het wordt. Voor het tandenpoetsen kun je het beste een honden tandenborstel gebruiken, maar makkelijker zijn de vingerkousjes. Let op dat je speciale hondentandpasta of beter nog een gebitsolie gebruikt voor reiniging. Honden kunnen namelijk niet tegen fluoride.

Flostouw en kluiven


Wanneer jouw hond veel speelt met een flostouw of kluif en regelmatig hierop kauwt, houdt hij zijn eigen gebit spelenderwijs ook schoon. Zorg dat de hond regelmatig met een flostouw speelt door het een paar keer per dag naar de hond toe te werpen.

Voeding


Hoe verzorg je het gebit bij jouw hond met voeding? Hoe zachter het voedsel dat jouw hond krijgt, hoe groter de kans op tandsteen is. Zorg dus dat je jouw hond regelmatig harde brokken voert. Denkadog heeft speciale brokjes die ingrediënten bevatten om de vorming van tandsteen te remmen. Denkadog Dental Care gaat de vorming van tandsteen tegen.
Denkadog Dental Care

Hoe moet ik de tanden van mijn hond poetsen?


Je hond is het meeste gebaat bij regelmatige gebitsverzorging door middel van tandenpoetsen. Bij kleinen rassen moet dat frequenter dan bij grotere rassen. Begin al op jonge leeftijd hem te laten wennen dat er in de bek gekeken wordt. Je kan het gemakkelijker leren als er een kleine beloning is. Kies ook een goede tijd uit om te poetsen, zoals na het uitlaten. Je hond is dan energie kwijt en zal gemoedelijker zijn.
  • Laat je hond wennen aan het feit dat je zijn tanden aanraakt.
  • Laat dan je hond wennen aan de smaak van hondentandpasta of olie (gebruik geen normale tandpasta!).
  • Ga langzaam met je vinger langs zijn tanden.
  • Poets dan lichtjes zijn tanden met bijvoorbeeld een vingertandenborstel/ kousje.
  • Begin achter in de bek en ga langzaam naar voren.
Hoe verzorg je het gebit bij jouw hond? Elke hond is anders, dus staat het niet vast hoe lang één stap duurt. Het kan dus voorkomen dat je sommige stappen moet herhalen. Het gaat erom dat jouw hond elke stap goed doorloopt en dat hij er plezier in heeft. Vergeet dan ook niet je hond bij elke stap te belonen. Als je al deze stappen succesvol hebt doorlopen, kun je de tanden van de hond elke dag poetsen.
Lees ook onze blog tandenpoetsen bij honden.
Volg ons op Social Media fb-logo en Instagram logo

Volgende lezen

Welk hondenvoer moet ik kiezen?
Wanneer is jouw pup volwassen en wanneer senior?

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.

Heb je nog een vraag?

Stel hem aan onze dierenarts!