Berner Sennen karakter

Het Berner Sennen type heeft een waakzaam karakter. Hij waakt graag over zijn eigen terrein en de leden van het eigen gezin. Tegen gezinsleden is hij dan ook erg lief een aanhankelijk. Daarnaast is de zelfstandigheid iets wat typerend is voor dit type hond. Soms gaat dit over in eigenwijs gedrag, maar dit is iets wat door goede training te voorkomen en verhelpen is. Daarnaast is de hond een echte kindervriend.

Gewicht mannetje39-50 kg
Gewicht vrouwtje36-48 kg
Voeren van volwassene3-4x per dag
Voeren van oudere2x per dag

Vacht

De Berner Sennen hond is een grote Zwitserse berghond met een lange, golvende vacht. Gezonde volwassen reutjes wegen tussen de 39 en de 50 kilo, teefjes tussen de 36 en 48 kilo.

Kalk

Het is voor Berner Sennen honden en met name voor pups, erg belangrijk dat er niet teveel kalk in het voer zit. De kalk (Calcium) moet tevens in verhouding staan tot de hoeveelheid fosfor die het voer bevat. Een pup krijgt van alle voedingsstoffen relatief veel binnen. Dat is natuurlijk goed, want alles wat hij teveel krijgt, wordt gewoon weer uitgescheiden. Bij kalk is dit echter niet het geval; dit wordt in het lichaam opgeslagen. Een teveel aan kalk kan zorgen voor vervormingen en vergroeiingen van de botten en gewrichten. Dit kan zowel op jonge als op latere leeftijd tot uiting komen.

Maagtorsie

Pups moeten ongeveer 3 tot 4 keer per dag gevoerd worden. Naarmate ze ouder worden kun je het aantal voermomenten terugbrengen naar 2 per dag. Minder is niet aan te raden, zeker niet bij een hond die de neiging heeft om te schrokken. Berner Sennen honden hebben namelijk een verhoogd risico op een maagkanteling. Deze fatale aandoening kan ontstaan wanneer de hond te snel te veel eet of wanneer hij na het eten druk gaat spelen en rennen. Laat dus de hond niet vlak na het eten uit en zorg dat hij rustig zijn eten kan verteren.
Berner Sennen honden kunnen erfelijke aanleg hebben voor nierproblemen. Je kunt het risico hierop beperken door altijd voldoende vers, schoon drinkwater ter beschikking te stellen. De voeding mag niet teveel eiwit en niet teveel zout bevatten.