Kat

Blaasgruis of nierproblemen bij katten

Blaasgruis of nierproblemen bij katten

Blaasgruis of nierprobleem bij katten?


Via de website, maar ook in gesprekken direct met eigenaren van katten, krijgen wij regelmatig vragen over blaasgruis, blaasproblemen, struviet, nieraandoening en/of nierproblemen bij katten. Er is vaak verwarring tussen de blaas en de nieren. Wij hebben voeding voor blaas- en/of nierproblemen:
- Denkacat Hypo Struvite is voor katten met blaasgruisproblemen.
- Denkacat Kidney Support is voeding voor senior katten en katten met verminderde nierfunctie.

Het verschil tussen de blaas en de nieren


De nieren maken urine. Het bloed met afvalstoffen gaat hierdoor heen en wordt gefilterd. Nadat de urine in de nier gevormd is, gaat het naar de blaas. De gevormde urine gaat via een flexibel slangetje (urether) naar de blaas waar het (tijdelijk) opgeslagen wordt. Overtollige stoffen of afvalstoffen verlaten het lichaam via urine.
Op het moment dat de blaas vol is, moet de blaas leeggemaakt worden en daarvoor gaat de kat plassen op de bak.

Hoe herken je blaas- of nierproblemen bij katten?


Indien de kat vaak naar de bak gaat, is dat niet normaal. Dit kan veroorzaakt worden doordat hij moeilijk kan plassen of indien er veel urine aangemaakt wordt die uitgeplast moet worden. Eenmaal op de bak duurt het bezoekje ook langer dan normaal. Als dit langer is, kruipt de kat weg en miauwt op een toon die wij als zielig ervaren. In alle gevallen met plasproblemen moet je naar de dierenarts gaan. Die kan uitzoeken wat de oorzaak is en een behandeling instellen. Het gedrag op de bak kunnen we als eigenaar goed herkennen en geeft de eerste informatie als er iets fout gaat.

Wanneer is er sprake van blaas- of nierproblemen bij katten?


Blaasproblemen


Een verstopping van de urine buis kan veroorzaakt worden doordat struvietkristallen (blaasgruis) de plasbuis verstoppen. Een kristal loopt vast in de starre plasbuis en de urine kan niet meer passeren. De plasbuis (urethra) is het afvoerbuisje van de blaas naar buiten. Een vast gelopen blaassteentje kan ook voorkomen. Dit is wel zeldzamer. Het plassen met struviet is pijnlijk.
Met name bij katers die op jonge leeftijd gecastreerd worden, kan er een verstopping optreden van de plasbuis. De verstopping wordt meestal veroorzaakt door kleine kristallen (blaasgruis) die zich gevormd hebben in de urineblaas. Kristallen kunnen eenvoudig ontstaan in de blaas uit verschillende mineralen (fosfaat en magnesium) die samenklonteren. Indien het urinezuur laag is (lage PH) dan ontstaan deze kristallen moeilijk. Juiste voeding Denkacat Hypo Struvite kan helpen de vorming van struviet te voorkomen. Deze voeding verlaagt de pH/zuurtegraad van de urine, waardoor de struvietkristallen oplossen en de urineleider niet verstopt raakt.
Denkacat Hypo Struvite
De blaasontsteking zal pijnlijkheid bij het plassen veroorzaken. De kat plast dan veelvuldig kleine beetjes urine en gaat vaak naar de bak. In de blaas is een ontsteking van de binnenwand die de pijn veroorzaakt als er druk op de blaas wordt uitgeoefend.
Ga bij deze symptomen dezelfde dag nog naar de dierenarts. Een verstopte plasbuis is namelijk een pijnlijke en gevaarlijke aandoening. De dierenarts kan prima ingrijpen en bij een juiste voeding (Denkacat Hypo Struvite) zal een herhaling van de problemen voorkomen worden.
Indien kristallen in de blaas de oorzaak zijn, zal de kat na de behandeling een aangepast dieet moeten volgen. In geval van struvietkristallen, wat we blaasgruis noemen, zal het dieet de urine verzuren om te voorkomen dat er kristallen in de urine kunnen ontstaan. Er zijn dan geen kristallen meer in de urine aanwezig die de plasbuis kunnen verstoppen en de kat zal er geen last meer van hebben.

Nierproblemen


Indien er een probleem met de nieren is, zal de kat vaker naar de bak gaan om te plassen. Bij een nieraandoening filteren de nieren het bloed minder goed en wordt er meer vocht doorgelaten. Deze katten drinken dan ook meer. Er ontstaat dus meer urine dan normaal.
Je moet dan naar de dierenarts gaan. De dierenarts zal bij deze symptomen testen (urine onderzoek) doen om de kwaal te achterhalen. In het geval dat de nieren niet meer in staat zijn volledig te functioneren, zal de dierenarts een zogenaamd nierdieet adviseren.  Deze dieetvoeding is zo samengesteld dat de nier minder belast wordt. Deze voeding heeft een andere samenstelling dan een standaard adult voeding. Dit heeft te maken met mineralen en de eiwit (vlees) hoeveelheid in de voeding. Deze voeding bevat een laag eiwit- en fosfaatgehalte voor ontlasting van de nieren. Denkacat Kidney Support is voeding die de nieren ondersteunt en verslechtering van de nieren remt. De voeding wordt dan voor de rest van het leven gegeven. Denkacat Kidney Support is speciale voeding voor een nierdieet. Met een nierdieet wordt de levensverwachting van de kat verlengd.
Denkacat Kidney Support
Volg ons op Social Media fb-logo en Instagram logo

Volgende lezen

Berner Sennen
Rhodesian Ridgeback hoeveel mag hij eten?

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.

Heb je nog een vraag?

Stel hem hieronder aan onze dierenarts of bel direct naar: +31 (0) 73 760 04 75