Allergie en atopie bij honden, hoe werkt dit?

Wat je moet weten over allergie en atopie bij honden

  • Allergie is een reactie van het lichaam met anti stoffen om de indringer aan te pakken;
  • Meest voorkomende allergieën zijn vlooienallergie en voedselallergie;
  • Een atopie is een directe afweerreactie tegen iets in de omgeving;
  • De juiste voeding is cruciaal bij gevoelige honden;
  • Allergie bij honden is op te lossen met de juiste voeding.

Helaas zien we veel veelvuldig allergie en atopie optreden bij honden. Allergie en atopie zijn redelijk veel voorkomende aandoeningen die mede veroorzaakt kunnen worden door in voeding aanwezige ingrediënten. Een voedselallergie bij honden is vervelend, maar gelukkig goed te behandelen. Bij symptomen zoals jeuk, krabben en als gevolg daarvan rode huid en kale plekken moet je gaan denken aan parasieten, maar ook aan voedingsfouten.

Allergie

Bij een allergie reageert het lichaam met anti stoffen om de indringer aan te pakken. Het lichaam heeft een herinnering voor die prikkels en kan daardoor redelijk snel (allergisch) reageren. Dit duurt ongeveer 12 tot 24 uur later. Meest voorkomende allergieën zijn een vlooienallergie en voedselallergie.

Vlooienallergie

Een vlooienallergie geeft heftige jeuk waardoor er veelvuldig gekrabd wordt (katten krabben echter zelden op vlooien). Nadat de vlo zijn speeksel in de huid van de hond brengt, reageert het lichaam hier heel heftig op. De lichamelijke reactie is acuut en buitengewoon heftig. Er ontstaat roodheid en jeuk waarop je hond gaat krabben. Een aantal honden reageren zelfs al heftig op 1 beet van een vlo. Dit noemen we dan een vlooien atopie. De oplossing is het voorkomen van vlooien in de omgeving van je hond. Hiervoor zijn diverse middelen te koop. Deze doden de volwassen vlo, de larven die uit de eitjes komen en remmen het ontpoppen van vlooien eitjes. Er bestaat ook een middel dat ervoor zorgt dat de vlooien onvruchtbaar worden waardoor ze uitsterven in de omgeving.

Jeuk kan ook veroorzaakt worden door andere parasieten zoals schurft en mijten infecties (cheyletiella, demodex, oormijt). Dit hoeft dan niet per se een allergische reactie te zijn.

Voedselallergie

Net als bij mensen komt ook bij de hond steeds vaker een voedingsallergie voor. Honden kunnen zeer heftig reageren op bestanddelen die in de voeding voorkomen. We noemen dat een allergische reactie. Meestal reageert het lichaam heftig op eiwitten. Een allergische reactie ontstaat door het immuunsysteem, dat door de ingenomen stoffen getriggerd wordt alsof het ziekteverwekkers zijn die het lichaam binnenkomen. Vervolgens wil het lichaam met het afweersysteem de “indringers” bestrijden. Er worden dan massaal afweer bloedcellen naar de indringers gestuurd. Deze reactie veroorzaakt dan als het ware beschadigingen van het eigen lichaam. Een veel voorkomende allergie wordt veroorzaakt door dierlijke eiwitten (kip en rund), tarwe gluten, melkproducten, en eiproducten.

Eiwitten

Eiwitten zijn grote molecule die afgebroken worden door het lichaam in kleinere aminozuren die vervolgens door de darmwand in het bloed komen. Als complete eiwitten door de darmwand in het bloed komen, kan het lichaam overdreven heftig reageren. Dit zie je terug in rode bultjes in de huid en soms ontstaat er diarree. Deze rode bultjes veroorzaken jeuk en hier gaat de hond dus likken en krabben.

Onderzoek heeft uitgewezen dat het immuunsysteem van honden alleen reageert op eiwitten die een grootte hebben van ongeveer 10.000 dalton en hoger. Denkadog Micro Protein bevat kleine (gehydroliseerde) eiwitten. De kracht van dit innovatieve product is dat de gebruikte eiwitten te klein zijn om door het immuunsysteem herkend te worden en dus geen allergische reacties opwekken (uitzonderingen daargelaten). Zo hoeft er niet steeds naar nieuwe voedingsstoffen (eiwitten) gezocht te worden en kan de hond hetzelfde product jaren blijven eten.

Symptomen

Een aantal honden heeft vooral maag- en/of darmklachten zoals braken en diarree. Bij de meeste honden zie je huidklachten in de vorm van jeuk met roodheid en kaalheid op redelijke specifieke plaatsen op het lichaam. Plaatsen waar deze jeuk ontstaat zijn vaak de poten, oren, in de liezen, oksels, buik en achter onder de staart. Verder zien we ook oorontstekingen en “hotspots”. Deze laatste zijn plotseling ontstane ontstekingen van de vacht. Die zijn vaak vochtophopingen en geven aanleiding tot veelvuldig likken door de hond zelf. Minder frequent treedt er diarree, winderigheid of gal spugen op.

Voorkomen is beter dan genezen

Een voedselallergie is te vaak te voorkomen door de juiste voeding. Aangepaste voeding waarbij de voedingsstoffen waar de hond allergisch voor is ontbreken. Zo zijn er producten als “lam en rijst”, “eend en rijst” en “zalm en rijst”. Het nadeel van deze producten is dat de hond op den duur ook weer allergisch kan worden voor deze voedingsstoffen. De voeding maar ook de kluifjes, snacks, tanden- en kluifproducten en trainers moeten vrij zijn van de vlees- en dierlijke producten. Deze geven vaak aanleiding tot allergische reacties.

Lees de blog  “Voedingsallergie oplossen met de juiste voeding” voor meer informatie.

Atopie

Atopie heeft een andere manier van reageren op ongewenste stoffen en is geen echte allergie. Bij en atopie reageert het lichaam met ander soort bloedcelen dan bij een allergische reactie. Er is geen herinnering van het lichaam aanwezig en het lichaam reageert gewoon direct omdat het gevoelig is voor de trigger. De reactie is doorgaans sneller dan bij een allergische reactie namelijk al vanaf 15 minuten.

Oorzaken

Oorzaken kunnen zijn:

Ook invloeden van buitenaf kunnen een atopie veroorzaken (bijvoorbeeld speeksel van vlooien).

Symptomen

De verschijnselen zijn veelal gelijk aan die van allergie. Honden met atopie hebben vooral jeuk aan de kop, oren, oksels, liezen en voeten. Een aantal rassen zijn gevoeliger dan andere rassen. Een atopie ontwikkelt zich vaak tussen 6 maanden en 3 jarige leeftijd. De honden zijn mager en hebben bijna continue diarree. Bij deze honden adviseren we Denkadog Hypo-Sensitive nadrukkelijk. Deze vegetarische voeding helpt de maag en darmen om de voeding gemakkelijk te verteren. Dat is de eerste winst voor je hond.

Gevoelig voor gluten

Glutengevoeligheid zien we bij honden die gevoelig zijn voor specifieke bestanddelen in een aantal granen en met name gluten. Gluten komen voor in spelt, gerst rogge en tarwe. Deze stoffen kunnen bij gevoelige dieren het immuunsysteem activeren. Hierdoor kunnen er met name maag- en darmprobleem optreden. Wisselend diarree, gal spugen, winderigheid niet voldoende eten en zelfs gewichtsverlies.  In haver (quinoa) zit vaak ook gluten omdat die in aanraking komen met andere granen.
Bij Ierse Setters is het officieel bekend dat ze gevoelig zijn voor gluten.

Lees ook de blog: “Zijn granen nu wel of niet goed voor hun hond?”

Welk hondenvoer moet ik voor mijn hond kiezen?