Help mijn hond stinkt. Wat nu?

Wat je moet weten over stank bij honden. Help mijn hond stinkt. Wat nu?

 • Voeding is meestal de oorzaak van een stinkende hond.
 • 5 meest voorkomende stankproblemen:
  • stinkende bek
  • stinkende vacht
  • problemen aan anaalklieren
  • diarree
  • overgevoeligheid voedingsstoffen
 • Wissel niet te vaak van voeding en geef droge brokken om stank te voorkomen.

Stank bij honden

Veel honden hebben dezelfde problemen die we eigenlijk heel eenvoudig kunnen voorkomen of verhelpen. Iedere hond heeft een typische lucht die nu eenmaal bij een hond hoort, maar soms kan deze lucht net iets onaangenamer zijn dan normaal. Hoe kan dit?

Oorzaken stinkende hond

Als een hond stinkt, kan dit verschillende oorzaken hebben. Een hond hoort van nature niet te stinken of te ruiken. Als een hond stinkt, dan is er waarschijnlijk iets mis met het immuunsysteem van de hond waardoor het lichaam niet helemaal in balans is. Om het lichaam van jouw hond in balans te houden zijn onder andere bouwstoffen van essentieel belang. Belangrijke bouwstoffen krijgt jouw hond voornamelijk binnen door een optimale goede voeding. Met andere woorden, voeding speelt een belangrijke rol en kan een onderliggende reden zijn dat jouw hond stinkt.

Wat zijn de 5 meest voorkomende stankproblemen bij honden?

1. Stinkende bek

Het gebit is het meest voorkomende probleemgebied. Honden met tandsteen, ontstoken tandvlees of een rotte kies hebben een nare mondlucht en stinken. Dit is eenvoudig te voorkomen met Denkadog Dental Care. Denkadog Dental Care voorkomt bacteriegroei en tandsteen en bevordert een schoon gebit en frisse adem.

2. Vacht ruikt niet fris

De vacht van jouw hond is niet fris en stinkt. Honden met huidproblemen hebben vaak een vettige, schilferige en rode huid en ruiken niet lekker. Bij vachtproblemen is de kwaliteit van de grondstoffen (eiwitten, vetten, koolhydraten, mineralen, vitaminen) in de juiste verhoudingen extra belangrijk. Denkadog Crocque Derma Protect heeft een bijzonder hoge voedingswaarde. De speciale receptuur met extra Omega 3 en 6 vormen een belangrijke basis voor een gezonde huid en vacht.

3. Problemen aan de anaalklieren

Problemen aan de anaalklieren is een zeer veel voorkomende oorzaak van een stinkende hond. Irritatie bij de anus heeft meestal te maken met de voeding. De anaalklieren zijn klieren bij de anus die een sterk ruikende stinkende vloeistof produceren. De stof heeft een functie in het afbakenen van het territorium van een hond en kan bij stress vrijkomen. Een verkeerde voeding kan leiden tot scheten en daarmee irritatie aan de anus. Deze irritatie geeft jeuk waardoor jouw hond gaat bijten op de plaats. Het kan zijn dat de huidige voeding leidt tot allergie en daarmee jeuk bij de anus veroorzaakt. Dan bestaat er ook nog de mogelijkheid dat de anaalklieren overvuld en ontstoken zijn die jeuk bij de hond kunnen veroorzaken. Die klieren met voorraadzakjes zitten onder de start en als er daar jeuk optreedt, gaat de hond in de buurt daarvan bijten. Soms zie je dan ook het zogenaamde sleetje rijden. Ze maken rijbewegingen en schuiven daarbij met hun achterste over de grond.

4. Diarree / winderigheid / stinkende ontlasting

Ook bij diarreeklachten kan een hond gaan stinken, soms door winderigheid of omdat er ontlasting in de haren blijft zitten. Overstappen op goede kwalitatieve voeding is hierbij belangrijk. Denkadog Hypo-Sensitive is een kwalitatieve en licht verteerbare voeding en geeft daarmee ook minder ontlasting. Het probleem van ’s nachts poepen kan hierdoor ook opgelost worden.

5. Overgevoeligheid voedingsstoffen in combinatie met stank

Sommige honden zijn overgevoelig voor bepaalde voedingsstoffen. Het niet kunnen verdragen van bepaalde bestanddelen in de voeding (voedselintolerantie) uit zich doorgaans in spijsverteringsproblemen. Symptomen zijn slechte adem, winderigheid,  stinkende ontlasting, (frequent) braken en diarree. Met Denkadog Hypo-Sensitive kun je jouw hond met spijsverteringsproblemen nog beter ondersteunen en houd je de stank buiten.

Waarom droge brokken?

Droge brokken zijn makkelijk en zijn bijna altijd tot volledige dierenvoeding gemaakt. Je hoeft dus geen andere voeding te geven. Het is voor de hond geen enkel probleem om altijd dezelfde brokken te krijgen. Wij als mensen vinden dit vaak raar. Hondenvoeding combineren, is voor je hond dus niet nodig en kan problemen voorkomen. Ook hier geldt weer een kwalitatieve voeding staat aan de basis voor een goede gezondheid en houd de stank buiten.

Help mijn hond stinkt. Wat nu? Overstappen naar andere voeding?

Overstappen naar andere voeding is vaak een goede oplossing als je hond stinkt. Om het resultaat van het nieuwe voer goed te kunnen beoordelen, moet je zeker 6 weken achtereen de nieuwe voeding geven. Let daarbij ook op hoeveel en welke snacks of kluifjes jouw hond, naast het standaard eten, krijgt. 

 

 

 

 

Hoe vaak en hoeveel mag mijn hond eten?Labrador retriever