Maag- en darmproblemen bij honden, hoe pak je dat aan?

Wat je moet weten over maag- en darmproblemen bij honden

 • Een voedingsfout is meestal de oorzaak;
 • Maag- en darmproblemen los je op met kwalitatieve, uitgebalanceerde voeding, zoals Denkadog Hypo-Sensitive;
 • Chronische maag- en darmproblemen kunnen het resultaat zijn van voedselintolerantie;
 • Giardia parasiet komt veel voor bij puppy’s en veroorzaakt diarree;
 • Sommige rassen zijn gevoeliger voor maag- en darmproblemen dan andere honden;
 • Diarree, overgeven, buikgeluiden, winderigheid, spugen, boeren en stinkende ontlasting zijn symptomen van maag- en darmproblemen;
 • Pups hebben gevoelige darmen en dus snel problemen. Geef ze de juiste voeding, zoals Denkadog Growing Up Sensitive, om de darmen optimaal te ondersteunen.

Symptomen bij maag- en darmproblemen

Maag- en darmproblemen zijn meestal eenvoudig te herkennen aan diarree en overgeven. De hond geeft schuim en/of slijm over. Wat minder bekend is dat buikgeluiden, winderigheid, spugen van (geel) gal, gras eten, boeren of stinkende ontlasting ook uitingen zijn van een slecht functionerende maag en/of darm.

Waarom geeft mijn hond (geel) gal of schuim over?

De hond spuugt (geel) gal of schuim en eet niet. Dit zijn symptomen die passen bij een onvoldoende werking van de maag en darmen. Braken of overgeven komt regelmatig voor bij honden en is niet iets om ongerust over te zijn. Honden braken makkelijk als er even iets niet goed is. Het is de snelste manier van het lichaam om zich van iets te ontdoen. Sommige honden braken ‘s morgens wat gal. Dat komt doordat gal bij die honden terugstroomt naar de maag als die lange tijd leeg is.
Wat je kan doen, is voor het slapen nog een handje vol brokjes geven. In de nacht worden de brokjes gevuld met het maagzuur en zal er minder irritatie van het maagslijmvlies optreden. Waarschijnlijk heeft de hond last van een teveel aanmaak van maagzuur en als gevolg daarvan een gevoelige maagwand.

Bloed bij de ontlasting
Vers bloed bij de ontlasting komt vaak van de kringspier van de anus en is onschuldig. De kringspier wordt veel belast door het vele poepen en er treden kleine bloedingen op.

Maag- en darmproblemen bij honden

Maag- en darmproblemen bij honden zijn de meest voorkomende kwalen. Ook bij gezonde honden komt dit veelvuldig voor.

maag- en darmproblemen bij honden hoe pak je dat aan?

Oorzaken

Meestal is de oorzaak bij gezonde honden een voedingsfout. Bijvoorbeeld te veel eten van een andere voeding dan ze gewend zijn of te veel snacks, kluifjes enzovoorts. De maag en de darmen zijn niet overal tegen bestand ondanks dat onze honden in een ver verleden van de wolf afstammen.

Naast overvoeding of voeding die niet geheel match met de hond zijn er ander oorzaken die meer aan de hond zelf liggen. Hierbij kan je denken aan:

 • te veel en te snelle wisseling van voer;
 • voedingsovergevoeligheid of allergie;
 • parasieten zoals Giardia;
 • vergiftigingen;
 • iets vreemds opgegeten;
 • alvleesklierprobleem;
 • ontsteking van de darm;
 • medicijnen;
 • stress;
 • slechte kwaliteit van de voeding (verteerbaarheid).

maag- en darmproblemen bij honden hoe pak je dat aan?

Voedingsallergie intolerantie

Niet alle honden kunnen tegen de meest gebruikte ingrediënten in hondenvoeding. Honden kunnen, net als mensen, overgevoelig zijn voor bepaalde voedingsstoffen. Men noemt dit voedingsintolerantie. Het niet kunnen verdragen van bepaalde bestanddelen in de voeding uit zich doorgaans in spijsverteringsproblemen. Deze maag- en/of darmproblemen resulteren in (frequent) braken en diarree. De hond kan geel slijm of schuim spugen.

Veel honden zijn gevoelig voor rund en rundproducten zoals melk, kaas of voor kip en kipproducten zoals eieren. In het voer mogen dan ook niet deze ingrediënten zitten. Vegetarische voeding, zoals Denkadog Hypo-Sensitive, of voeding met lam en rijst, zoals Denkadog Hypo-Allergic zijn zeer licht verteerbaar en geven meestal wel verbetering. Overgevoeligheid voor granen is veel minder frequent dan voor dierlijke producten.

Giardia parasiet

Bij puppy’s is een infectie met de parasiet Giardia een veel voorkomend probleem. Bijna 70% van de puppy’s raken geïnfecteerd bij de fokker. De ontlasting is niet altijd echt dun, maar wel een beetje vettig en licht van kleur. Medicijnen werken vaak enkel gedurende de tijd dat deze gegeven worden. Na een kuur komt het snel weer terug. Dit komt doordat de omgeving geïnfecteerd is en de pup weer nieuwe eitjes inneemt en de diarree start dan opnieuw. De pup moet snel voldoende weerstand opbouwen om zelf de infectie de baas te kunnen zijn. Hiervoor heeft hij de juiste voeding nodig die hem daarmee helpt. Denkadog Growing Up Sensitive is speciaal hiervoor ontwikkeld.

Gevoelige rassen

Gevoelige maag en darmen zijn vaak ras/soort gerelateerd. Boxers, Duitse herders en Bulterriërs hebben vaak gevoeligere maag- en darmen. De oorzaken zijn divers en zijn ook moeilijk te achterhalen. Deze honden reageren naar mijn ervaring vaak goed op vegetarische voeding (Denkadog Hypo-Sensitive) misschien hebben ze een overgevoeligheid voor dierlijke producten. Honden met een alvleesklierprobleem reageren vaak goed op Denkadog Growing Up Sensitive. Hier zijn vertering enzymen toegevoegd die de vertering een handje helpen.

Oplossing bij maag- en darmproblemen

Het oplossen van maag- en darmproblemen begint met een goede kwalitatieve uitgebalanceerde voeding. Maagsappen moeten goed in de brokken kunnen doordringen en de brokjes moeten licht verteerbaar zijn. Denkadog Hypo-Sensitive is de voeding die specifiek voor dit soort “patiënten” is ontwikkeld. Denkadog Hypo Sensitive is een zeer licht verteerbare voeding waar alle ingrediënten in zitten, maar vooral niet teveel verschillende. Voor een pup is Denkadog Growing Up Sensitive een zeer goede voeding.

Stop met het geven van allerlei andere extraatjes, want vaak zijn dit de boosdoeners. Houd het dus simpel. Daarnaast moet je je hond ook de tijd geven om te herstellen. Herstel bij een onschuldige diarree duurt ongeveer drie dagen. Let op dat de hond niet echt ziek is, want dan moet je naar de dierenarts gaan. Wissel dus niet snel bij geen resultaat, maar heb geduld en vertrouwen in wat je doet.

Een goed uitgebalanceerde voeding bestaat uit:

 • Hoge verteerbaarheid;
 • Niet te hoog vetgehalte;
 • Enkelvoudige eiwitbron;
 • Geen E-nummers;
 • Glutenvrije ingrediënten zoals mais, rijst of aardappel.

Wat is een normale stoelgang?

1 tot 3 x per dag vaste ontlasting is normaal. Minder mag wel, meer is vaak fout. De kleur is afhankelijk van de voeding. Allergische dieren overschrijden de drempel eerder en zijn gevoelig voor meerdere oorzaken.

Ontlasting van pups en jonge honden

Pups en jonge honden willen nog weleens moeite hebben met het voedsel dat wij ze voorschotelen. Bij pups zien we vaak wisselende ontlasting. De ene keer is de ontlasting goed en de andere keer niet. Ondanks dat dit vaak voorkomt, is het niet normaal. Het is belangrijk dat de pup goed eet en drinkt. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig te ontwormen. Wanneer de dunne ontlasting langer duurt, is het verstandig om de voeding te herzien. Er moet niet te vaak worden gewisseld met de voeding. Dit kan namelijk voor problemen zorgen. Omdat de darmen nog in ontwikkeling zijn, is uw pup gebaat bij een zorgvuldige voersamenstelling. Als uw pup zijn voer immers niet goed verteert, is ook de opname door het lichaam slechter. Daarmee kan het voer zelfs van invloed zijn op de groei en weerstandsopbouw. Denkadog Growing Up Sensitive is een voeding speciaal ontwikkeld voor de gevoelige darmen van pups. De met zorg samengestelde ingrediënten met toegevoegde enzymen ondersteunen de darmen optimaal.

Obstipatie bij honden verhelpen

Het is belangrijk dat je weet wat de hond heeft gegeten, omdat als er iets bij is wat niet verteerd en het te lang duurt je er op bedacht moet zijn dat er iets in de darmen zit wat alleen operatief verwijderd kan worden. Als de hond niet kan staan en echt slap is dan moet je naar aar je dierenarts gaan. Normaal gesproken kun je gewoon even afwachten en loopt het meestal goed af. Het is ook goed mogelijk dat er eerst diarree kan komen. Het is wel belangrijk dat de hond goed blijft drinken!

 

allergie en atopie bij hondenWelk hondenvoer moet ik voor mijn hond kiezen?