Gezondheid

Giardia bij honden oplossen met voeding

Giardia bij honden oplossen met voeding

Wat is giardia bij honden?


Giardia infectie (Giardiose) is een aandoening die veroorzaakt wordt door een parasiet in de darmen. Als een hond eitjes (cystes) van de parasiet heeft doorgeslikt, vermenigvuldigt de parasiet zich in de darmen. Giardia bij honden is een hardnekkige darmparasiet die met name bij puppy’s veel schade in de darmen kan aanrichten. Het is de meest voorkomende parasiet (44%) gevolgd door spoelwormen (26%). De parasiet zorgt ervoor dat de darmwand beschadigd raakt en minder gaat functioneren. Hierdoor kan de voeding zoals eiwitten en vetten niet in het lichaam worden opgenomen. De pup krijgt een voedingstekort en zal in groei vertragen. Giardia herken je aan (aanhoudende) diarree klachten. De hond heeft vaak een beige ontlasting, bevat slijm en heeft een brijige structuur. Giardia bij honden gaat vaak niet vanzelf over. Er bestaat geen vaccin, daarom heeft Denkadog een voeding ontwikkeld. Denkadog Growing Up Sensitive helpt bij Giardia en Leishmania. Giardia kun je dus eenvoudig bestrijden met voeding.

Giardia bij hond behandelen met goede voeding


Denkadog Growing Up Sensitive is een voeding die de hond in staat stelt snel weerstand op te bouwen, maar ook binnen een week de symptomen (diarree) doet verminderen. Deze krokant brokken zijn speciaal ontwikkeld voor honden met diarree en met name de diarree veroorzaakt door de Giardia parasiet. Het is een volledige natuurlijke en licht verteerbare hondenvoeding voor pup en junior honden. Het bevat F.O.S. dit is een prebioticum welke de belangrijke bacteriën van de darmflora stimuleert.
Vaak wordt het advies gegeven om bij Giardia Panacur aan de hond te geven. Panacur is een oplossing op korte termijn. Een hond loopt de kans om snel weer Giardia te krijgen. Door Panacur in combinatie met onze voeding te geven, los je het Giardia probleem definitief op en is de kans om het weer terug te krijgen erg klein.
Giardia hond

Giardia symptomen


Giardia geeft vooral klachten bij jonge honden en honden met verminderde weerstand. De klachten van een infectie met Giardia zijn zeker niet altijd ernstig, maar verdwijnen niet snel. Meestal wordt het opgemerkt, omdat een puppy niet goed groeit en de diarree aanhoudt. Dit in combinatie met een doffe vacht en slijmerige beige ontlasting.
Bij heftige gevallen zijn ook de volgende symptomen aanwezig:
– buikkrampen;
– braken/ misselijkheid;
– verminderde eetlust.
De algemene weerstand neemt af waardoor de Giardia parasiet nog harder toeslaat.

Hoe vindt besmetting van Giardia bij honden plaats?


Giardia bij honden is erg besmettelijk. De Giardia parasiet vermeerdert zich door cysten (soort van nieuwe Giardia). Een pup kan door het snuffelen en likken aan ontlasting opnieuw besmet raken. De infectie kan daarom moeilijk bestreden worden in een besmette omgeving. In een omgeving kan de parasiet langdurig aanwezig blijven. Het komt daarom veel voor dat een hond zich opnieuw besmet. Buiten op plekken waar veel honden komen, is Giardia bijna altijd aanwezig.
Een groot aantal puppy's wordt besmet in de kennel waar ze geboren worden. De parasiet wordt door een pup meegenomen naar het nieuwe adres. Er kan snel een herbesmetting plaatsvinden via het eten of drinken van besmet voedsel of water en door rechtstreeks contact met ontlasting van een besmet dier (bijvoorbeeld honden die poep eten). Door het snuffelen, likken en eten van ontlasting vindt ook eenvoudig besmetting plaats. Honden snuffelen ook wel eens in de omgeving van de anus bij andere honden. Hierdoor kan ook besmetting plaatsvinden.

Welke honden krijgen Giardia?


Honden die het meeste gevaar lopen zijn vooral jonge honden, omdat die nog geen voldoende weerstand hebben opgebouwd tegen Giardia. Ook honden die een slechte weerstand hebben (veroorzaakt door stress, ouderdom of ziekte) zijn vatbaar voor giardia. Giardia bij honden komt bij 75% van de kennels voor en kan problemen bij pups geven tot 1 jaar. Is een kennel eenmaal geïnfecteerd dan is het zeer moeilijk de parasiet te elimineren.
Honden die naar Nederland geïmporteerd worden, zijn ook vaak besmet met de Giardia parasiet. Vaak zijn ze wel getest in het land van herkomst, echter dan is in 9 van de 10 gevallen de parasiet niet zichtbaar. Na de reis, die enorm veel stress veroorzaakt, komt de parasiet in actie.

Giardia bij honden bestrijden


Giardia kan worden aangetoond in de ontlasting. Er zijn verschillende testen mogelijk. Hiervoor moet je naar de dierenarts. Wanneer er een Giardia besmetting is vastgesteld, wordt er vaak een ontwormingsmiddel voorgeschreven door de dierenarts. Ondanks een goed werkende medicijn (Panacur) van de dierenarts zal de Giardia parasiet niet snel verdwijnen. Dit komt doordat er veel herinfecties voorkomen (Universiteit van Gent Fact DGK 2010-2011 Een hond met recidiverende Giardia; M Koelewijn). Er bestaat geen vaccin, daarom heeft Denkadog een voeding ontwikkeld. Denkadog Growing Up Sensitive helpt bij Giardia en Leishmania. Nadat je hond behandeld is met een ontwormingsmiddel hebben de darmen een verstoorde darmflora. Hierdoor is het belangrijk om de darmflora te ontlasten.
Voeding beïnvloed de darmflora, darmwand, slijmlaag en immuuncellen. Met een gezonde hypoallergenen hondenvoeding creëer je een gezond maagdarmstelsel en minder kans op schade aan de darmwand. (Jergens A.E. (2007) chronic large bowel diarrheas. Internet referentie:  https://lib.ugent.be/fulltxt/RUG01/001/788/792/RUG01-001788792_2012_0001_AC.pdf    http://wvc.omnibooksonline.com/data/papers/2007_V139.pdf).
De belangrijkste maatregel ter voorkoming van infecties is hygiëne. Zorg dat alles schoon is en schoon blijft. Denk hierbij aan de mand, kussen, hok, bench. De infectie kan dan moeilijk van hond naar hond gaan.
Het is belangrijk dat de weerstand van de pup zo snel mogelijk wordt opgebouwd om de schade in de darmen te beperken. Daarin speelt de opbouw van darmflora en immuniteit een grote rol.
Vermijd ook uitlaatplekken waar de ontlasting blijft liggen.

Ervaring/review Denkadog Growing Up Sensitive


Duck Toller
Noa de Duck Toller pup van 3 maanden oud had last van wisselende diarree die een beetje beige gekleurd was. Giaria infectie is aangetoond, maar na de behandeling kwam het gewoon weer terug. Met Denkadog Growing Up Sensitive brokjes zijn de klachten binnen 2 weken tijd helemaal verdwenen. Denkadog Growing Up Sensitive is een volledig onderhoudsvoer. Het is daarom aan te raden dit voer te geven tot de pup volwassen is.
Dobermann
Ik kocht een Dobermann pup van een fokker. Ik wist dat er een Giardia- (darmparasiet) probleem speelde. Eenmaal bij ons kwam het terug en met medicijnen van de dierenarts werd het niet beter. Na 14 dagen Denkadog Growing Up Sensitive was de vervelende stinkende ontlasting niet meer aanwezig en werd mijn Dobermann weer een stuk levendiger en groeide weer.
Volg ons op Social Media fb-logo en Instagram logo

Volgende lezen

Hoeveel en welke soort eten mag mijn hond hebben?
Diarree bij een puppy

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.

Heb je nog een vraag?

Stel hem aan onze dierenarts!