Waarom is puppyvoer goed en noodzakelijk?

Waarom is puppyvoer goed en noodzakelijk?

 • Een pup moet nog groeien en heeft daarom goed voer nodig;
 • Puppyvoeding legt de basis voor de gezondheid van je hond;
 • Puppy’s hebben meer noodzakelijke eiwitten nodig dan volwassen honden;
 • Goed puppyvoer is niet belastend voor de darmen, maag en nieren;
 • Puppyvoer bevat genoeg calcium voor een sterk skelet en gebit;
 • Pups hebben vaak diarree, omdat ze niet de juiste voeding krijgen;
 • Er zal geen dip in immuniteit opbouw zijn als jouw pup het beste voer krijgt.

Waarom speciaal puppyvoer?

Puppy’s hebben een totaal andere voedingsbehoefte dan een volwassen hond. Puppy’s zijn actief, groeien snel en hun lichaam is volop in beweging. Puppyvoeding is goed afgestemd op de behoefte van het lichaam en geest en  bevat daarom de juiste voedingsstoffen. Het is belangrijk dat het lichaam in het eerste levensjaar geen tekorten ondervindt.  Met name is de voeding afgestemd op de spijsvertering van jonge honden, want diarree is het meest voorkomende probleem bij puppy’s. Het is goed een vast voerschema en gewicht controle van jouw puppy te volgen.

Wat omvat goede pupvoeding:

 • goede verteerbaarheid;
 • hoger eiwitgehalte van verschillende eiwitbronnen;
 • hoger vetgehalte;
 • aangepast calcium, fosfaat verhouding;
 • vrij van niet ter zake doende ingrediënten.

De basis voor een gezonde groei

Wetenschappelijk is vastgesteld dat voeren volgens een schema in combinatie met een regelmatige gewicht controle van levensbelang zijn voor een jonge hond. Met het voeren van jonge honden worden veel fouten gemaakt. In veel gevallen wordt het verkeerde voer gevoerd wat niet speciaal voor pups is. Vaak wordt er ook te veel gevoerd en groeit de hond te snel. Net als baby’s moeten pups dus regelmatig worden gewogen. Een overbelasting van het skelet kan desastreuze gevolgen hebben en leiden tot bot-, gewrichts- en bewegingsproblemen. Soms duurt het jaren voordat de hond er last van krijgt, maar de basis wordt al tijdens de groei gelegd.

Uitdagingen die er zijn bij puppyvoeding

1. Zorg voor een evenwichtige gecontroleerde groei;
2. Voorkom diarree; een vaak geziene klacht;
3. Voorkom het ontstaan van overgewicht;
4. Voorkom groeipijnen vooral bij de grote rassen.

Hoog verteerbare eiwitten

Eiwitten spelen een sleutelrol tijdens de groeiperiode van een pup; onder andere bij spiervorming, afweermechanisme en kwaliteit van de vacht. De behoefte aan eiwit van een jonge hond is veel specifieker en groter dan die van een volwassen hond. Daar komt nog bij dat een pup de eiwitten minder efficiënt gebruikt dan een volwassen hond. Een eiwittekort bij de pup kan aanleiding geven tot gebrekkige weerstand, groeivertraging en bloedarmoede. Eiwitbronnen (in de voedingen) zijn er in veel verschillende kwaliteiten. Kies een goede voeding waar hoogwaardige eiwitten in verwerkt zijn.

Samenstelling puppyvoer van Denkadog

Het pupvoer van Denkadog bevat de juiste eiwitten, vetten, vitaminen en mineralen en is daarmee optimaal afgestemd op de behoeften van honden in de groei. Dat wil zeggen dat de ingrediënten de beste basis leggen voor een gezonde groei. Pups verdienen een evenwichtige voeding.

Wat is het verschil tussen pupvoer en voeding voor volwassen honden?

 • Hoger eiwit van 24% t.o.v. 20% bij adult;
 • Pupvoer heeft een enkelvoudige eiwitbron;
 • Het vetpercentage is 15% t.o.v. volwassen voer 10%;
 • Er zijn voldoende vitaminen en mineralen toegevoegd voor bot, vacht en immuniteit;
 • Vrij van ingrediënten die niet bijdragen aan de gezondheid.

Belangrijke, onderscheidende eigenschappen van ons puppyvoer

Een groot aantal pups hebben gevoelige darmen of een parasitaire infectie. Daarnaast eten ze weleens iets anders dan je ze geeft, bijvoorbeeld van straat. Denkadog Growing Up Sensitive is speciaal ontwikkeld voor honden die gemakkelijk diarree ontwikkelen. Door het aangepaste calciumniveau is deze voeding ook prima voor pups van grote rassen. Een uitgelezen verhouding calcium en fosfor zorgt voor een sterk skelet en gebit. High Density: dankzij de bijzonder hoge voedingswaarde kan, in vergelijking tot andere merken, minder voeding worden gegeven en wordt het tere maag-/ darmstelsel van de jonge hond niet onnodig belast.

Laag zoutgehalte: weinig zout in de voeding zorgt ervoor dat de nieren minder worden belastend.

Hoe vaak en hoeveel mag jouw pup per dag eten?

Niet alleen de samenstelling van het voer speelt een belangrijke rol, de hoeveelheid voeding is ook van belang. In onze blog “Hoeveel voer mag mijn pup per dag?” staat precies hoeveel jouw hond per dag mag eten. Door goed het voederschema / voederhoeveelheden pup te volgen en te lezen, zie je dat de grote rassen (35 kg) op een leeftijd van 4 tot 12 maanden 40 gram per dag gekort worden in het rantsoen. Andere rassen van 45 kg en zwaarder blijven gedurende die maanden op het zelfde niveau rantsoen. De pup groeit toch wel door ondanks dat hij niet meer krijgt want de groei is efficiënter op die leeftijd dan ervoor. Dat wil zeggen dat ze met minder voeding toch goed kunnen groeien.

Balansvoedingen voor pups

Denkadog heeft 2 voedingen voor pups Denkadog Growing Up en Denkadog Pup Junior Croc. Deze voeding zijn voor pups tot 12 maanden. Honden van kleine rassen zijn gemiddeld met 10 maanden volwassen en honden van grote rassen zijn met gemiddeld 1 jaar volwassen.

Pups en jonge honden willen nog weleens moeite hebben met het voedsel dat wij ze voorschotelen. Omdat de darmen nog in ontwikkeling zijn, is jouw pup gebaat bij een zorgvuldige voersamenstelling. Regelmatige diarree en onverteerbare ontlasting zijn daarbij het alarmsignaal. Als jouw pup zijn voer immers niet goed verteert, is ook de opname door het lichaam slechter. Daarmee kan het voer zelfs van invloed zijn op de groei en weerstandsopbouw.

Denkadog Pup Junior Croc

 • Dankzij de hoge voedingswaarde vormt Pup Junior Croc de beste basis voor de groei en weerstand van jouw pup;
 • De combinatie van o.a. rund, kip en vis zorgt voor een lichte verteerbaarheid en snelle opname door het lichaam;
 • Bevat een uitgebalanceerde samenstelling van calcium en eiwitten voor sterke botten en spierontwikkeling.

Denkadog Growing Up Sensitive

  • Bevat enkel lamsvlees en is goed inzetbaar voor pups met een voedingsallergie;
 •  Licht verteerbare nutriënten en extra toegevoegde enzymen ondersteunen een optimale opname door het lichaam;
 • Bestrijdt verteringsproblemen, wat een positief effect heeft op de groei en weerstand van jouw hond. Tegelijkertijd worden daarmee ook andere kwalen voorkomen!

Hoe lang moet een pup puppyvoer hebben?

Wij adviseren altijd om een pup tot de leeftijd van 12 maanden puppyvoer te geven. Honden van een klein ras kunnen vanaf 10 tot 11 maanden al over op voeding voor volwassen honden. Bij bijvoorbeeld een Basset is het verstandig om na 12 maanden om te schakelen. Het verschil tussen pupvoer en volwassen hondenvoeding is het hogere eiwitgehalte (bouwstoffen) en verteerbaarheid van het voer. Bij een pup is een hoger eiwitgehalte belangrijker dan bij een volwassen hond.

Lees ook:
Hoeveel voer mag mijn pup per dag?
Wanneer is jouw pup volwassen en wanneer senior?

Kortingsbon voor Denkadog Pup Junior Croc of Denkadog Growing Up Sensitive ontvangen, stuur een mailtje naar info@denkadog.nl.

Volg ons op Social Media fb-logo en Instagram logo