Algemene vragen

Hoeveel en welke soort eten mag mijn hond hebben?

Hoeveel en welke soort eten mag mijn hond hebben?

Het eten voor je hond is het meest effectief bij regelmaat

Hoeveel eten mag ik mijn hond geven? Dit is een veelgestelde vraag van hondenbezitters. Het is belangrijk een vast patroon te bepalen en je daaraan te houden. Een volwassen hond kun je prima twee tot drie keer per dag eten geven en een puppy volgt een voedingstabel gedurende het eerste levensjaar. Wat je hond mag eten, zal je zelf bepalen naar aanleiding van de informatie en adviezen die je krijgt. Hoeveel je hond mag eten, zal bepaald worden door het advies op de verpakking. De dagelijkse hoeveelheid mag niet veel variëren. We adviseren om de bak met brokjes alleen aan te bieden als het etenstijd voor je hond is. Bij het volgen van een vast patroon zie je al snel als je hond mager of dikker wordt.

Hoe vaak en hoeveel mag mijn hond eten?

Wat is de aanbevolen hoeveelheid eten voor je hond?

Op de verpakking van de voeding is de dagelijks aanbevolen hoeveelheid aangegeven. Deze hoeveelheid is gebaseerd op het ideale volwassen gewicht voor het hondenras. Dit is een uitgangspunt van hoeveel je hond dagelijks mag eten. Aan de hand van de conditie (dik/dun) bepaal je of dit voldoende, te veel of te weinig is. Indien nodig pas je de hoeveelheid voeding aan. Niet iedere hond van hetzelfde ras eet dezelfde hoeveelheid. De energiebehoefte van je hond is afhankelijk van verschillende individuele factoren:

 • Leeftijd
 • Groei
 • Dracht
 • Omgevingstemperatuur
 • Lichamelijke inspanning
 • Sterilisatie/castratie

Honden van grote en kleine rassen verbruiken per kilogram lichaamsgewicht meer energie dan honden van gemiddeld formaat. Kleine honden worden echter sneller dik. Waarschijnlijk komt dit omdat baas zich vergist hoeveel een snack of snoepje aan energie bevat. Een klein hondje kan minder verdragen dan een grote hond. Voedingsrichtlijnen zijn dus een beginpunt, maar houd ook rekening met de extraatjes die gegeven worden.

Welke voeding heb ik voor mijn hond nodig?

Wil je weten welke voeding geschikt is voor jouw hond? Vul de voedingswijzer van ons natuurlijke hondenvoer in!

Hoe vaak en hoeveel mag mijn puppy eten?

Jonge hondjes geven we liever meerdere keren per dag een beetje, net als bij baby’s. Op de verpakking van puppyvoeding staat dit ook vermeld. De vermelde hoeveelheid op de verpakking verdeel je over het aantal maaltijden.

 • Eén maand tot drie maanden: vier maaltijden
 • Drie maanden tot twaalf maanden: drie maaltijden
 • Na twaalf maanden kun je overgaan op twee of drie maaltijden.

Groeit jouw pup niet te snel?

Afhankelijk van de grootte van het ras varieert de optimale groeisnelheid in de eerste 2 levensjaren sterk. Kleine rassen mogen in 3 maanden ongeveer 50% van hun eindgewicht behalen. Grote tot zeer grote rassen mogen in dezelfde periode slechts 20/25% van hun eindgewicht realiseren.

Voor Denkadog-puppyvoeding is er een speciaal voedingsschema ontwikkeld. Op basis van een verwachte groeicurve, wordt er een advies gegeven. Maandelijks kan de groei gecontroleerd worden. Een pup kan tot 12 maanden puppyvoeding eten en deze voeding is specifiek gemaakt voor honden in de groei. Op de leeftijd van 12 maanden moet je overstappen naar voer voor de volwassen hond.

Hoe zorg je voor een gezonde hoeveelheid eten voor jouw puppy?

Je wilt natuurlijk je hond zo gezond mogelijk te eten geven. We snappen dat het lastig is om goed te bepalen hoeveel voer jouw hond nodig heeft. Daarom hebben we de volgende stappen achter elkaar gezet zodat jij precies weet wat jouw puppy mag eten:

1. Wat is het te verwachten volwassen gewicht van jouw hond?

Hieronder staan een aantal te verwachten volwassen gewichten:

 • Golden Retriever: reu 35 kg / teef 28 kg
 • Labrador: reu 35 kg / teef 28 kg
 • Berner Sennen: reu 50 kg / teef 45 kg
 • Basset: reu 35 kg / teef 28 kg
 • Beagle: Reu 14 kg / teef 13 kg
 • Border Collie: reu 25 kg / teef 20 kg
 • Bouvier: reu 40 kg / teef 35 kg
 • Bulldog: reu 25 kg / teef 23 kg
 • Duitse Herder: reu 38 kg / teef 32 kg
 • Rottweiler: reu 55 kg / teef 45 kg

2. Wat mag mijn hond op dit moment wegen?

Bepaal wat jouw hond mag wegen als hij volwassen is. Ga dan naar beneden en daar waar de leeftijd kruist met het volwassen gewicht kun je zien wat het gewicht op de gewenste leeftijd is en hoeveel voeding hij per dag mag eten.

3. Wat is het actuele gewicht van mijn hond?

Het is raadzaam om een jonge hond regelmatig op de weegschaal te plaatsen voor gewichtscontrole. Deze gewichtsontwikkeling moet worden afgestemd op het te bereiken eindgewicht op volwassen leeftijd. Zet je hond dus op de weegschaal en kijk wat hij weegt.

Voedingstabel Growing Up Sensitive


Voertabel Pup/Junior Croc


5. Moet ik de hoeveelheid voer aanpassen?

Uitgewerkte voorbeelden

Shih Tzu – reu/teef – 7 maanden

Rassentabel verwacht volwassen gewicht: reu 7 kg / teef 4,5 kg

Gewicht wat hond nu mag wegen (82,5% van het volwassen gewicht): reu 5 kg / teef 3 kg

Advies: 100 gram per dag

 

Berner Sennenhond – reu/teef – 9 maanden

Rassentabel verwacht volwassen gewicht reu 50 kg/ teef 45 kg

Gewicht wat hond nu mag wegen (62,5% van volwassen gewicht): reu 31 kg / teef 28 kg

Advies: 490 gram per dag

 

Shar Pei – reu/teef – 6 maanden

Rassentabel verwacht volwassen gewicht reu 29 kg / teef 25 kg

Gewicht wat hond nu mag wegen (60% van volwassen gewicht): reu 17.5 kg / teef 15 kg

Advies 315 gram voor reu en 310 gram voor teefje.

 

De juiste voeding en ook de juiste hoeveelheid voeding is belangrijk, omdat te veel voeding kan leiden tot overgewicht en te weinig voeding tot vermagering. Bij overgewicht heeft Denkadog uit Breda een speciale voeding ontwikkelt: Denkadog Hypo-Weight. Deze voeding ondersteunt honden die snel last hebben van overgewicht als dit niet met de juiste hoeveelheid voeding kan worden opgelost/voorkomen! Als je hond te mager is en een steuntje in de rug nodig heeft, is er Denkadog Physique Croc of Growing Up Sensitive. Ook bij kwalen hebben wij goed voer, bijvoorbeeld als je hond gras eet.

Voltooi jouw hondenvoedingsbestelling snel

Neem snel contact met ons bedrijf uit Breda op! Wij helpen je graag als je de perfecte hondenvoeding wilt kopen. Voltooi je bestelling of benader ons voor meer informatie. Wij zijn per telefoon bereikbaar op +31 (0) 73 – 760 04 75 in Nederland en +32 (0) 3 – 227 04 51 in België.

Volg ons op Social Media fb-logo en Instagram logo

Volgende lezen

Groeicurve hond
Giardia bij honden oplossen met voeding

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.

Heb je nog een vraag?

Stel hem aan onze dierenarts!